Bent u tegen het homohuwelijk? Dan zegt u dat beter niet al te luid op Youtube. De Amerikaanse lobbygroep Catholic Vote kreeg furieuze reacties en tienduizenden 'dislikes' op de video 'You are not alone', die mensen aanspoort om hun negatieve gevoelens en twijfels over het homohuwelijk te delen.

Catholic Vote keert met het filmpje de rollen om: niet holebi's maar hetero's 'komen uit de kast' door te zeggen dat ze tegen het homohuwelijk zijn. In totaal nemen zes mensen plaats voor de lens en vertellen ze met veel moeite waarom het zo complex en ongemakkelijk is om uit te komen voor hun mening.

'Ik heb dit al heel mijn leven willen veranderen, maar het is te belangrijk voor mij', zegt een vrouw die haar tranen amper kan bedwingen. 'Ik geloof dat het huwelijk iets is dat tussen een man en vrouw wordt voltrokken', vult één van de andere zes mensen die in beeld komen aan. 

Slachtofferkaart?

De hele bedoeling van de video lag meteen onder vuur. 'Dit lijkt op video's waarbij holebi's uit de kast komen en dat weten jullie', zeggen holebibewegingen in de VS. 'Dit maakt ons belachelijk en marginaliseert onze bevolkingsgroep. Wat Catholic Vote hier doet, is de slachtofferkaart trekken. Net alsof er geen plaats is voor hetero's in onze maatschappij. Absoluut misplaatst', klinkt het.

Ook Brits parlementslid en ondervoorzitter van de christelijke denktank Ekklesia, Jonathan Bartley,vindt de video ongepast. 'De video is één van de vele manieren waarop de groei van conservatieve christelijke groeperingen kan worden geïllustreerd. Britse en Amerikaanse lobbygroepen presenteren zich als slachtoffer in plaats van onderdrukker. Dit moet aangepakt worden.'

Parodieën

Intussen circuleren verschillende humoristische en minder humoristische parodieën op Youtube.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig