Twee Londense tieners getrouwd met IS-strijders
Foto: AFP

Twee van de drie Britse schoolmeisjes die midden februari vanuit Londen naar Syrië vertrokken, zijn getrouwd met IS-strijders. Dat heeft de advocaat van hun families zaterdag aan de Britse krant The Guardian gemeld.

Kadiza Sultana (16), Shamima Begum en Amira Abase (beiden 15) namen in februari het vliegtuig naar Istanbul en trokken van daar naar Syrië.

Twee van hen namen onlangs opnieuw contact op met hun families om te melden dat ze getrouwd waren met IS-strijders, aldus advocaat Tasnime Akunjee. Ze lieten ook weten dat ze in al-Raqqa zelf of in de buurt wonen, wat volgens IS de ‘modelstad’ is voor zijn kalifaat.

Kiezen uit de mannencatalogus

Dit nieuws ‘doet de hoop dat ze ooit terugkomen slinken’, aldus de advocaat. ‘Deze informatie wijst erop dat ze hun leven in Syrië aanvaard hebben en liever daar wonen dan in Groot-Brittannië.’

Dat de tienermeisjes van zichzelf vinden dat ze ‘het goed hebben in Syrië met hun IS-strijders’, heeft volgens The Guardian te maken met het feit dat ze op voorhand een mannencatalogus hebben gekregen van de terreurgroep met ‘geschikte echtgenoten’.

Volgens officiële cijfers zijn 600 tot 700 Britten naar Syrië getrokken om er te gaan vechten, een driehonderdtal van hen zou al teruggekeerd zijn naar huis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in