Yellow Tigers starten aan World Grand Prix met stuntzege
Charlotte Leys schreeuwt het uit Foto: BELGA

België (FIVB-13) is vrijdag in de Turkse hoofdstad Ankara met een 3-0 zege tegen Turkije (FIVB-11) gestart in de World Grand Prix volleybal voor vrouwenteams. De setstanden waren 25-13, 25-17 en 25-23.

De Yellow Tigers grepen de goudenmedaillewinnaar van de Europese Spelen meteen naar de keel dankzij sterke opslagreeksen van onder andere Freya Aelbrecht. Turkije kreeg de recepties niet waar ze hoorden en de aanvallen niet meer tegen de grond. Coach Ferhat moest halverwege de set (16-9) ingrijpen en zijn twee basisreceptiespeelsters naar de kant halen. De trein van de Tigers denderde voort en het was kapitein Charlotte Leys die met een gevarieerd aanvalsspel de Belgen aan setwinst hielp.

Zelfde scenario in de tweede set. Van aan de opslaglijn zette België Turkije onder druk. Neriman, de belangrijkste Turkse aanvalster, kon het niet meer houden en moest vervangen worden. Grobelna scoorde 7 op 9 in aanval en ook Vandesteene vond de gaatjes in het blok. Aelbrecht knalde via een penalty de 25-17 op de vloer.

Turkije panikeert

In set drie wisten de Turken niet meer van welk hout pijlen maken en gooide de coach heel zijn ploeg om. Aangevuurd door duizenden fans die opnieuw begonnen te geloven in Turkije kwamen de Tigers 8-5 achter. Met veel lef deed Van de Vyver het Belgische midden draaien en klampte België aan. Bij de tweede technische time-out was er al een voorsprong van drie punten. Bij 22-22, met een fluitende en joelende zaal, acete Grobelna de Belgen op voorsprong. Een geniale tweedehandse bal van Van de Vijver bracht de Belgen op matchbal. Even was het nog bibberen maar met 25-23 startten de Belgen verrassend sterk in de hoogste poule van de World Grand Prix.

België speelde met Laura Heyrman, Charlotte Leys, Kaja Grobelna, Freya Aelbrecht, Els Vandesteen, Ilka Van De Vijver en libero Valerie Courtois. Lorean Cianci, Celine Van Gestel en Sarah Cools vielen in. Kaja Grobelna (18 punten), Charlotte Leys (15) en Freya Aelbrecht (12) waren het productiefst.

Overwinningen en uitdagingen

In de andere wedstrijd in Ankara wonnen de Verenigde Staten (FIVB-1) met 3-1 van Italië. In Bangkok versloeg Thailand (FIVB-12) Servië (FIVB-8) met 3-2 en nam Brazilië (FIVB-2) met 3-1 de maat van Japan (FIVB-4). In Ningbo hiel China (FIVB-3) met 3-0 de punten thuis tegen de Dominicaanse Republiek (FIVB-6) en was Rusland (FIVB-7) met 3-1 te sterk voor Duitsland (FIVB-9).

Zaterdag spelen de Belgen tegen Italië, zondag tegen de Verenigde Staten. Volgend weekend nemen ze het in Sao Paulo op tegen Brazilië Duitsland en Thailand en nog een week later in Catania tegen Italië, Brazilië en Rusland. Van 22 tot 26 juli vindt de finale in Omaha plaats met de vijf beste landen, naast gastland Verenigde Staten.