Volgens persagentschap AFP en de Griekse politie kwamen in de loop van vrijdagavond zo’n 20.000 Grieken op straat die om een ‘ja’-stem riepen en telde het ‘nee’-kamp 20.000 tot 25.000 deelnemers.

De Griekse premier gaf vrijdagavond na een wandeling tussen de demonstranten die 'nee, nee, nee' riepen nog een speech waarin hij benadrukte dat de Grieken hun waardigheid te allen tijde zullen behouden. 'Wij, Grieken, zullen onze toekomst in eigen handen nemen. Wat de resultaten ook mogen zijn zondag: dit is de viering van de democratie', riep Tsipras naar de tienduizenden betogers.

Ondanks de grote opkomst, verliepen beide demonstraties relatief vreedzaam. Enkel in de late namiddag kwam het geregeld tot kleine rellen tussen de politie en de demonstranten, die snel in de kiem gesmoord werden door de ordediensten. Een handvol Grieken met helmen en zwarte kledij probeerde de politie meermaals aan te vallen, maar werd teruggedrongen door flitsgranaten, die een felle flits en een knal van zo’n 170 decibel veroorzaken om demonstranten te desoriënteren.

Banken blijven dicht

Tijdens de demonstraties stonden honderden gepensioneerden te wachten bij enkele Griekse banken die de deuren speciaal openden om de pensioenen uit te betalen. De lange wachtrijen waren zowel frustrerend als afmattend voor de Griekse bejaarden, die moesten bekomen op de trappen van de bank of koppig gingen neerzitten voor de deur.

Gepensioneerden kunnen voorlopig maximaal 120 euro aan pensioenbonussen afhalen.

Lees meer over de Griekse banken en problemen met de bankautomaten op http://www.standaard.be/cnt/dmf20150703_01761935.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in