Veel muziek en nog meer water op 26ste Couleur Café
Couleur Café vorig jaar. Foto: Koen Bauters

Het derde Belgische festivalweekend van deze zomer gaat vandaag van start. In de late namiddag opent Couleur Café zijn deuren voor drie dagen muziek, wereldkeuken en veel water.

Om 16.00 vrijdagnamiddag gaan voor de 26ste keer de deuren open van het festival Couleur Café, op het terrein van Tour & Taxis in Brussel. Tot zondagavond passeren binnen- en buitenlandse artiesten de revue, van Wyclef Jean, Crystal Fighters, Alborosie over Tourist LeMC, Lefto en STUFF. tot Joey Badass, Buraka Som Sistema en Cypress Hill.

Eén bonnetje, twee flesjes

Behalve de muziek en de randactiviteiten gaat vooral de voorspelde hitte van zaterdag veel over de tongen. ‘Dit jaar mogen festivalgangers waterflesjes mee binnen brengen op de weide’, aldus Irene Rossi, persverantwoordelijke van het festival. ‘Drinkbaar water zal beschikbaar zijn in alle toiletten en extra waterpunten zijn geïnstalleerd. Het bonnetje voor één waterflesje is bovendien goed voor twee flesjes.’

Het team van het Rode Kruis is ook aangesterkt. Negentig vrijwilligers en 11 interventieteams zullen verspreid over het weekend op het terrein zijn en de post is uitgebreid en de toegankelijkheid vergemakkelijkt. Op de camping is de post dan weer in de schaduw geplaatst.

Ook andere festivals moeten maatregelen nemen dit weekend, maant het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. Een 'Risk Assessment Group' waarin de verschillende overheden vertegenwoordigd zijn, volgt de hittegolf op. Evenementen aflasten is - nog - niet nodig, maar water, schaduw en afkoeling moeten voorzien worden. Alcoholverbruik dient afgeraden te worden, er moeten maatregelen genomen worden voor toeschouwers en wie ergens in de rij staat te wachten en het menu passen ze maar beter aan. De regels van de voedselveiligheid moeten strikt worden nageleefd en de hygiëne in de publieke toiletten wordt best verhoogd. Tot slot moeten ze het noodplan aanpassen, zodat ook met risico's ten gevolge van hitte rekening wordt gehouden.

Tropische regenzone

Ook is op het festival een ‘Tropical rainzone’ geïnstalleerd, ‘bezoekers zullen zich er kunnen verfrissen na elk concert in een fontein die in samenwerking met de brandweer van Brussel is opgesteld’, aldus Rossi.

 

Testing the Tropical Rain zone ????????? #coulcaf15 #festival #summer #Brussels #belgium

Een video die is geplaatst door Couleur Café Festival (@couleurcafefestival) op

Nieuw dit jaar is de Dance Club, een open plek waar concerten en DJ-sets zullen doorgaan. Ook wordt de traditionele ‘Holi Couleur’ zaterdagavond om 18 uur vervangen door een schuimparty. ‘Na de spijtige gebeurtenissen in Taiwan, waarbij er een zware brand uitbrak tijdens een Holi Colorfeest, hebben we besloten geen risico’s te nemen en Holi Couleur te vervangen door een verfrissend alternatief’, schrijft de organisatie op zijn website.

Het thema van het festival dit jaar is voedselveiligheid en verschillende ngo’s zullen hun werk presenteren in de ‘Solidarity Village’, waar ook kunstwerken tentoongesteld zullen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in