Brand zet houtbedrijf Sint-Gillis-Waas in lichterlaaie
Foto: vtm

In een houtbedrijf in Sint-Gillis-Waas heeft donderdagavond een hevige brand gewoed. Eerst werd gevreesd dat er asbest was vrijgekomen, maar dat bleek niet het geval. Het vuur was om 20.30 uur onder controle.

De brand brak rond 18 uur uit in het bedrijf Van Gaeveren Paletten in de straat Kluizenmolen. Het vuur is onder controle maar de brandweer moet nog lang nablussen. De brandweerkorpsen van Sint-Gillis-Waas, Beveren, Sint-Niklaas, Waasmunster, Temse en Stekene leveren bijstand.

'De rook is momenteel in intensiteit afgenomen. We moeten nog metingen uitvoeren in de aanpalende woningen, om na te gaan of de bewoners kunnen terugkeren. Daarna kan het rampenplan afgesloten worden', zegt burgemeester Lippens. Een vijftiental woningen werd ontruimd. 'Er is geen asbest geconstateerd.' Aan de omwonenden werd gevraagd om ramen en deuren gesloten worden.

Het bedrijfsgebouw van Van Gaeveren, dat paletten produceert, droogt en verft, is niet meer te redden. "Het bedrijf heeft onlangs nog serieus geïnvesteerd maar het gebouw is volledig ingezakt. De schade is nog niet duidelijk maar het zal om grote bedragen gaan. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen, onder meer in (deelgemeente, nvdr.) Sint-Pauwels, maar ik weet niet wat de invloed zal zijn op het productieproces.'

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een branddeskundige zal de omstandigheden onderzoeken.