Studenten ontwikkelen robotarm voor gebarentaal
Foto: nl.projectaslan.be/

Drie studenten van de universiteit van Antwerpen hebben een robotarm ontworpen die gehoorgestoorden kan helpen bij het communiceren. Voorlopig kan ASLAN, de robot, enkel cijfers en letters uitbeelden. Later wordt aan een robot gewerkt die hele woorden moet kunnen uitbeelden. ‘Onze robot wil de menselijke gebarentolk zeker niet overbodig maken’, benadrukken de studenten.

Elektromechanicastudent Stijn Huys wilde technologie ontwikkelen waarmee hij mensen kon helpen. Hij hoorde dat cursussen Vlaamse gebarentaal altijd snel volzet zijn, waarop hij met medestudenten Guy Fierens en Jasper Slaets aan een robotarm begon te bouwen. Ze werden op weg gezet door Bram Vanderborght (VUB), een specialist in menselijke robotica.

De robot is een mechanische arm vanaf de elleboog, met een plooiende handpalm en vinger(kootje)s. Die kan, aangestuurd door een pc, nauwkeurig alle cijfers en letters van de Vlaamse gebarentaal spellen. Het ontwerp ‘kan een aanvulling zijn’ op de menselijke gebarentolk en ’een extra service betekenen’, benadrukt het trio. ‘In sommige situaties is het immers verre van vanzelfsprekend dat er een gebarentolk aanwezig is.’

Men probeert de robot ook betaalbaar te maken, bijvoorbeeld voor gebruik in ontwikkelingslanden. Dat kan omdat de arm uitprintbaar is in 3D.

Vervolg

Volgend jaar buigen Antwerpse en internationale studenten zich over een vervolgproject. ’Een tweede arm en een gelaat - gelaatsuitdrukkingen zijn immers belangrijk in gebarentaal - zouden het project nog sterker kunnen maken. Op termijn willen we streven naar een robot met spraaktechnologie. Die zou prima gebruikt kunnen worden in een klas met een dove leerling’, aldus Stijn Huys.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig