POLL. Hoe zou u stemmen in het Grieks referendum?
Stembussen worden klaargezet in een warenhuis in Thessaloniki. Foto: AFP

‘Oxi’ of ‘nai’, nee of ja, die twee keuzes – en zelfs in die volgorde – hebben de Grieken zondag. Maar hoe zou u stemmen?

‘Moet het plan van overeenkomst, dat werd ingediend door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, en het Internationaal Monetair Fonds in de Eurogroep van 25.06.2015 en dat bestaat uit twee delen die samen hun eengemaakt voorstel vormen, aanvaard worden?’ Dat is de vraag waarop de Grieken zondag met ja of nee moeten antwoorden in het referendum dat de regering-Tsipras organiseert.

Om u geïnformeerd te laten kiezen, zetten we onder de poll even de belangrijkste vragen van de ‘instituties’ – het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie – in dat ‘voorstel van vorige donderdag’ op een rijtje.

Primair overschot

Het primair overschot (wat de overheid overhoudt op de jaarlijkse begroting, zonder de rentelasten, red.) moet in 2015 één procent bedragen, 2 procent in 2016, 3 procent in 2017 en 3,5 procent in 2018.

Met dat voorstel was de Griekse regering ook min of meer akkoord.

Btw-hervorming

Een hervorming van de belasting op toegevoegde waarde moet één procent van het bbp opbrengen. Dat kan door het btw-tarief voor de horeca te verhogen naar 23 procent. En door de uitzonderingen voor de Griekse eilanden af te schaffen. Die krijgen nu 30 procent korting op de btw.

Pensioenen

Besparingen in de pensioenen moeten tegen 2016 één procent van het bbp opleveren.

Dat kan door:

  • de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar tegen 2022
  • de solidariteitspremie (Ekas) voor de laagste pensioenen af te schaffen tegen 2019

Bedrijfsbelasting

De bedrijfsbelasting mag stijgen, maar slechts tot 28 procent (nu bedraagt die 26 procent). De regering-Tsipras wou die optrekken naar 29 procent.

En ook de belasting op bedrijfswinsten die meer bedragen dan een half miljoen euro - een belangrijk punt voor Syriza - is door de ‘instituties’ uit het voorstel van 25 juni geschrapt.

Belangrijke bedenking

Wat u wel in het achterhoofd moet houden als u ja of nee kiest: eigenlijk ligt dit voorstel niet meer op tafel. Het referendum gaat volgens de Europese instellingen nu vooral over Griekenland in of uit de euro en volgens de Grieken over een keuze voor of tegen de Syriza-regering.