Werk achtervolgt helft werknemers tijdens vakantie
Foto: Jobat.be
Voor meer dan de helft van werknemers (58%) is vakantie nemen een pure noodzaak om zowel de werkdruk als de druk van het dagelijks leven even van zich af te zetten en er nadien weer tegenaan te kunnen. Eén op de drie werknemers zegt uitgeput met vakantie te vertrekken. Toch heeft bijna de helft tijdens de vakantie nog contact met het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team bij vierhonderd werknemers.

De werkdruk ligt blijkbaar hoog. Eén op de drie werknemers zegt amper rust te vinden na de werkuren of tijdens het weekend. De helft zegt dat steeds meer collega’s overspannen geraken of een burn-out krijgen.

“Het vervagen van de grens tussen werk en privé door nieuwe werkvormen en technologieën biedt ons meer individuele vrijheid. Het is echter belangrijk dat werknemers en werkgevers hier bewust mee omgaan, bijvoorbeeld door niet continu mails te lezen en sms-berichten of telefoontjes te beantwoorden", aldus Joris Trog, preventieadviseur bij Tempo-Team.

Vakantie als medicijn
Vakantie is volgens de helft van de werknemers broodnodig als medicijn om er nadien weer tegenaan te kunnen. Eén werknemer op de drie zegt aan vakantie toe te zijn omdat hij uitgeput is van het zware werkjaar. De meesten hebben vooral behoefte aan meer korte vakanties. Eén op de drie verlangt langere vakantieperiodes.

“Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later. Werkdruk en stress zijn echter niet noodzakelijk negatief. Zo creëren uitdagingen positieve stress. Het belangrijkste is dat men tijdens stressvolle perioden ook voldoende erkenning en steun krijgt van management, collega’s en familie; en dat men zorgt voor voldoende energiebronnen, bijvoorbeeld via ontspannende activiteiten met vrienden, collega’s of sporten”, aldus professor Marijke Verbruggen van de Onderzoeksgroep Personeel & Organisatie van de KU Leuven.

>

>

>