Eurogroep: ‘Wachten op referendum voor nieuwe gesprekken’
Foto: AFP

De ministers van Financiën van de eurozone zijn overeengekomen dat er niet meer met Griekenland onderhandeld wordt tot na het referendum van komende zondag.

Dat zegt de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) na een nieuwe teleconferentie van de eurogroep. 'Onderhandelen heeft absoluut geen zin want de Griekse regering heeft naar eigen zeggen geen mandaat meer. Ze moet die nu krijgen van haar bevolking.'

De eurogroep hield woensdagavond haar tweede teleconferentie in evenveel dagen. Opnieuw bogen de ministers van Financiën zich over de Griekse crisis. Premier Alexis Tsipras had dinsdagavond in een brief verklaard dat hij met het laatste voorstel van zijn schuldeisers wil instemmen, mits enkele aanpassingen. Woensdag hield hij vervolgens een tv-toespraak waarin hij uitlegde dat het referendum van zondag desondanks doorgaat en dat hij de Grieken aanbeveelt ‘neen’ te stemmen.

Geen mandaat

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden hoe dan ook niet opnieuw opgestart voor het referendum heeft plaatsgevonden. 'Er wordt zeker tot maandag niet meer gesproken en een van de voornaamste redenen is dat de Griekse regering naar eigen zeggen ‘geen mandaat’ heeft om de onderhandelingen te finaliseren', zegt minister Van Overtveldt. 'Ze moet dat mandaat krijgen van haar bevolking. Nu gaan onderhandelen heeft dan ook absoluut geen zin.'

Volgens de eurogroep worden de Grieken onvoldoende geïnformeerd door de regering-Tsipras. 'Het moet hen duidelijk gemaakt worden dat het de Griekse onderhandelaars zelf zijn die weggelopen zijn van de onderhandelingstafel. Dat is heel cruciaal voor wat daarna gebeurd is', aldus Van Overtveldt.

Default

Er moet de Griekse bevolking ook verteld worden, vinden de ministers van Financiën, dat het tweede hulpprogramma sinds dinsdagavond middernacht helemaal achter de rug is, dat Griekenland door het missen van zijn schuldaflossing aan het IMF effectief in ‘default’ is en dat de Griekse economie er de laatste maanden beduidend op achteruit gegaan is. 'Dat laatste is onder andere het gevolg van het terugschroeven door de regering-Tsipras van een aantal maatregelen die door de vorige regering genomen zijn', zegt Van Overtveldt.

'Omdat het tweede hulpprogramma afgelopen is, liggen de voorstellen van de instellingen ook helemaal niet meer op tafel. Er is een nieuwe situatie ontstaan en die zal geïntegreerd moeten worden in nieuwe onderhandelingen.'

De eurogroep is het erover eens dat wat nu aan het gebeuren is ten koste gaat van de Griekse bevolking. 'Mocht ‘neen’ het halen bij het referendum, dan zal het aan de Griekse regering zijn om zich aan de nieuwe realiteit aan te passen. Als ‘ja’ het haalt, dan zal de regering het voorstel van de instellingen uitvoeren, blijven wij horen. Maar de geloofwaardigheid van die claim blijft bijzonder laag', besluit Van Overtveldt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in