De warmste 1 juli sinds 1901
Foto: Photo News

Vandaag was de warmste 1 juli sinds meer dan honderd jaar. In Ukkel bereikte het kwik 34,5 graden. Daarmee is het oude record van 33,8 graden uit 1952 verpulverd.

Voor dagrecords houdt het KMI alleen rekening met de metingen sinds 1901. De extreme temperaturen in de negentiende eeuw zijn onvoldoende betrouwbaar gebleken, zegt KMI-meteoroloog en tv-weerman David Dehenauw.

De warmste temperatuur in het land werd woensdag gemeten in het Oost-Vlaamse Zelzate. Daar steeg het kwik tot 36,1 graden.

Blijven zweten

De komende dagen kan het nog erg warm worden, met lokaal mogelijk temperaturen tot 38 graden. Wie het frisser wil, trekt best naar zee waar de maxima op 22 of 23 graden blijven hangen, onder invloed van een noordwestenwind, zegt de weerman nog.

‘Vanaf zondag wordt het minder heet met maxima in het binnenland tussen 25 en plaatselijk 30 graden. Het blijft ook volgende week vaak mooi en zomers warm, hoewel een lokaal onweer niet uitgesloten is.’

Wimbledon

Niet alleen bij ons was het puffen vandaag. Ook op het Londense gras van Wimbledon is een nieuw hitterecord gemeten. De Britse meteorlogische dienst Met Office nam in de namiddag temperaturen op tot 35,7°C, waarmee het hitterecord van 1976 (34,6°C) verbroken werd.

‘Wimbledon kende zijn warmste dag in de geschiedenis. Bij Kew Gardens, het dichtsbijzijnde meetpunt, werd een temperatuur van 35,7°C gemeten’, meldde Met Office.