Gentenaar Manu Frederickx wordt conservator in Metropolitan Museum in New York
Een koninklijk bezoek aan het MIM in Brussel waar Frederickx nu nog conservator is. Foto: BELGA

Manu Frederickx, momenteel verbonden aan de School of Arts van de Hogeschool Gent en conservator van het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum (MIM), wordt conservator van de collectie snaar-, blaas-, percussie én mechanische instrumenten van het Metropolitan Museum in New York.

Het nieuws werd woensdag gemeld door de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, dat samen met het Koninklijk Conservatorium de School of Arts van de HoGent vormt.

De 35-jarige Frederickx wordt vanaf 15 september verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de volledige collectie snaar-, blaas-, percussie én mechanische instrumenten, afkomstig uit zes continenten en de eilanden van de Stille Oceaan en daterend van 300 voor Christus tot vandaag.

‘De instrumenten worden verzameld voor hun technische bijzonderheid of hun sociale relevantie, voor hun tonale of visuele schoonheid. Ze zijn tegelijk kunstwerken, etnografische getuigenissen en documenten die belangrijk zijn voor de muziekgeschiedenis of de geschiedenis van de muzikale uitvoering’, zegt Frederickx over de 5.000 stuks tellende collectie. ‘Het gaat om een van de grotere collecties, maar niet de grootste, want het MIM bijvoorbeeld telt 9.000 instrumenten. Maar hun collectie is een van de mooiste wereldwijd.’

Manu Frederickx kreeg de vacature doorgestuurd van een directielid bij het MIM en solliciteerde met succes naar de functie. ‘De werking van het Metropolitan Museum is heel boeiend omdat ze voor bijna alle denkbare materialen specialisten in huis hebben. Bovendien is er een zeer goede samenwerking over de verschillende disciplines en vlakken van expertise heen. Ook hun ateliers en labo’s zijn zeer uitgebreid.’

De 35-jarige Frederickx studeerde zelf aan KASK en Conservatorium en specialiseerde zich in klavecimbels. Hij zal zijn functie als docent bij KASK en Conservatorium combineren met zijn nieuwe functie.