Raad van Europa haalt Grieks referendum onderuit
Foto: AFP

Het Griekse referendum van zondag beantwoordt niet aan de vereiste internationale standaarden. Dat zegt de Raad van Europa, de organisatie die zich uitspreekt over de naleving van de fundamentele rechten in Europa.

‘Dat het referendum zo kort van tevoren is aangekondigd, is op zich al een probleem’, zegt secretaris-generaal Thorbjorn Jagland.

Tussen de aankondiging en het referendum zelf moeten volgens hem minstens twee weken liggen. Enkel zo is er voldoende tijd om een publiek debat te voeren over de vraag die aan de bevolking wordt voorgelegd en om internationale waarnemers de kans te geven zich te organiseren.

Het referendum werd vrijdagnacht aangekondigd en vindt komende zondag plaats, negen dagen later dus.

Jagland heeft ook bedenkingen bij de vraag die aan de Grieken wordt voorgelegd. Hij vindt die niet duidelijk genoeg.

In het referendum wordt de Griekse bevolking gevraagd om zich uit te spreken over het voorstel dat de Europese Commissie, de ECB en het IMF - de ‘instellingen’ - vorige week meebrachten naar de onderhandelingen met de Griekse regering.

Volgens de schuldeisers van Griekenland is het echter geen ‘definitief’ voorstel en is het intussen zonder voorwerp: het moest leiden tot de verlenging van het tweede hulpprogramma voor Griekenland, maar dat is sinds dinsdagavond afgelopen. Het is bovendien niet helemaal duidelijk hoe de Griekse regering op het resultaat van het referendum zal reageren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in