Lijmenproducent Soudal uit Turnhout heeft Tenachem Uit Letland overgenomen, een bedrijf dat dat voegkitten produceert voor het afdichten van meerlagige beglazing in de bouw. Tenachem telt 73 medewerkers. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Het twintig jaar oude bedrijf Tenachem exporteert volgens Soudal 95 procent van zijn producten naar glasverwerkers in 40 landen, al levert het bedrijf nu voornamelijk aan Oost-Europa. De site in Dobele, op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Riga, telt een productie-eenheid en een onderzoekseenheid.

‘De overname van Tenachem is strategisch belangrijk omdat het onze kerncompetenties verder uitbreidt in een domein waar de komende jaren nog veel groei valt te verwachten. Het is een perfecte aanvulling van ons huidig assortiment. Dankzij ons netwerk van eigen vestigingen denken we Tenachem een enorme internationale boost te kunnen geven’, zegt Vic Swerts, stichter en voorzitter van Soudal.

Tenachem blijft met dezelfde naam en hetzelfde management actief. MDe overname heeft volgens Soudal ook geen gevolgen voor de tewerkstelling binnen Tenachem of andere productievestingen van de groep.

Met de Letse vestiging erbij, telt Soudal nu wereldwijd veertien fabrieken en zo’n 2.300 medewerkers. Volgens marketingdirecteur Luc Thys blijft Soudal overnamemogelijkheden in de gaten houden, maar is er verder niets concreets. ‘Op korte termijn kijken we wel naar nieuwe geografische activiteiten, zoals in Aziatische landen als China en Vietnam, alsook naar stabiele landen in Afrika’, stelt hij.

Recentelijk rapporteerde Soudal in het jaarverslag 2014 nog een omzetgroei van 15,4 procent tot 565 miljoen euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig