Commissie gelooft in Grieks akkoord tegen 20 juli
Valdis Dombrovskis. Foto: AFP

Volgens de Europese Commissie is een akkoord met Griekenland over een nieuw steunprogramma nog mogelijk voor het land een volgende grote schuldaflossing moet doen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis gezegd.

Op 20 juli moet Griekenland 3,46 miljard euro aflossen bij de ECB, een maand later nog eens 3,2 miljard. Als de ECB haar leningen niet terugbetaald krijgt, lijkt een Grexit helemaal onvermijdelijk.

Maar nu het tweede steunprogramma voor Griekenland is afgelopen, kan van een verlenging geen sprake zijn, maakte Dombrovskis duidelijk.

Het land bevindt zich sinds middernacht in een heel nieuwe situatie. De eurogroep, die in de late namiddag een nieuwe teleconferentie houdt, kan zich enkel buigen over de Griekse vraag voor een nieuw, twee jaar durend programma, legde Dombrovskis uit. De Commissie is intussen bezig met de analyse van die aanvraag.

Zeker nu Griekenland een schuldaflossing aan het IMF gemist heeft en zondag een referendum houdt, is de situatie volgens de commissaris complex en problematisch geworden. De wanbetaling hoeft volgens hem niet onmiddellijk gevolgen te hebben voor de andere Griekse schuldeisers.

Dombrovskis wees erop dat beide onderhandelende partijen de wil moeten tonen om resultaat te bereiken. De Commissie, de ECB en het IMF - de institutionele schuldeisers van de Grieken - zijn alvast bereid te blijven werken en zo snel mogelijk een akkoord met Griekenland te sluiten, benadrukte hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in