De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een televisietoespraak gezegd dat het referendum van zondag gewoon plaatsvindt. Voor Duitsland is de uitslag daarvan cruciaal voor de verdere onderhandelingen. Ook de eurogroep wil pas na zondag weer praten. De Europese Centrale Bank houdt de Griekse steun intussen op het huidig niveau.

Eerder waren er geruchten dat Tsipras het referendum zou afvoeren, maar dat blijkt dus niet het geval. Hij legt uit dat de stemming hem een sterker mandaat zal geven aan de onderhandelingstafel. En hij raadt de Grieken opnieuw aan om 'neen' te stemmen. 'Neen betekent geen breuk met Europa, maar een terugkeer naar Europese waarden.'

Dat het vertrouwen tussen Tsipras en zijn schuldeisers helemaal zoek is, bewijst zijn felle taalgebruik. 'Jullie worden gechanteerd en opgeroepen te stemmen voor al de maatregelen van de instellingen, die geen enkel uitzicht bieden op het achterwege laten van de crisis.' En ook: 'De mensen die liegen zien de EU als een oppervlakkige unie met het IMF als de lijm die alles samenhoudt. Zij zijn niet de visionairen die Europa nodig heeft.'

Tsipras noemt het onaanvaardbaar dat in een solidair Europa banken de deuren moeten sluiten omdat zijn regering ervoor gekozen heeft het volk te laten beslissen. Hij benadrukt dat de deposito's van wie zijn geld nog niet van de bank gehaald heeft veilig zijn.
 

Tsipras pokert verder. Hij speelt alles of niets. Maar de druk op hem is ondertussen immens. Die druk komt uit drie hoeken: 1) uit zijn eigen partij, waar enkele belangrijke figuren hem aanmaanden om het laatste voorstel van Juncker aan te nemen 2) van Europa 3) vanuit de bevolking, want daar wordt nu pijnlijk zichtbaar wat het betekent als de geldkraan dicht gaat. Nu zal het waarschijnlijk in één rechte lijn naar het referendum van zondag gaan.
Bart Beirlant
Buitenland

 

 

Nieuwe voorstel

Eerder had Tsipras de schuldeisers van Griekenland een nieuwe compromis voorgesteld. Mits enkele aanpassingen wil de Griekse regering de meeste voorwaarden aanvaarden die op tafel lagen voor de gesprekken werden opgeblazen en een referendum werd aangekondigd. 

In de brief zegt Tsipras onder meer dat zijn land de hervormingen van de btw zal aanvaarden met één uitzondering: hij vraagt een speciale korting te behouden van 30 procent voor de Griekse eilanden, waar basisgoederen moeilijk aangeleverd kunnen worden. Wat de gevoelige pensioenhervorming betreft, vraagt Tsipras om aanpassingen die verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 tegen 2022 in oktober te mogen doorvoeren. 

De Griekse premier schrijft dat zijn nieuwe amendementen 'de robuustheid en de geloofwaardigheid van het hele programma respecteren'. Maar de brief wordt sceptisch onthaald bij de andere landen van de eurozone. Voor Duitsland kwam die brief te laat en gaat hij niet ver genoeg. Bovendien wil Berlijn het referendum afwachten.

'Geen basis voor onderhandelingen'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vond dat de brief geen verduidelijking brengt en geen basis kan zijn voor ernstige onderhandelingen. In het Duitse parlement haalde hij bovendien zwaar uit naar de Griekse regering.

De Franse president François Hollande sprak dan weer meer verzoenende taal. Griekenland in de eurozone houden is volgens hem zowel de plicht van Griekenland als van de andere landen in de eurozone. Het is geen moment voor veto's en harde taal, zei Hollande, die in tegenstelling tot Duitsland onmiddellijk een akkoord wil.

Eurogroep

De eurogroep kwam om 17.30 uur telefonisch bijeen om de nieuwe voorzstellen te bekijken. Al snel werd duidelijk dat de Financiënministers het beter vonden te wachten tot na het referendum van zondag vooraleer nieuwe gesprekken op te starten.

Gisteren pleitte de Griekse premier voor een derde hulpprogramma. Daarbij zou het Europees noodfonds ESM geld lenen aan Griekenland zodat zijn land de komende twee jaar zijn schulden kan terugbetalen. Er moest ook een schuldherschikking komen, én een korte verlenging van het programma om een faillissement alsnog te voorkomen.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank heeft woensdagavond (opnieuw) beslist het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken ongewijzigd te laten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. 

De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in ieder geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden.

Failliet

Het tweede hulpprogramma voor Griekenland verstreek afgelopen nacht, waardoor 16,3 miljard euro van de tafel verdween. Griekenland miste daarom ook de deadline voor zijn afbetaling van 1,6 miljard euro aan het IMF. Daarmee is Griekenland het eerste ontwikkelde land dat een lening van het IMF niet kan terugbetalen. De facto is het failliet. Het IMF spreekt in dat geval over een betalingsachterstand. Er zijn slechts drie landen in dezelfde toestand: Soedan, Somalië en Zimbabwe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in