Noodhulp krijg je ‘niet zomaar’
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Foto: AP

De ministers van Financiën van de eurozone reageren zeer terughoudend op het verzoek van de Griekse regering om een nieuw steunprogramma. 'Er was op de eurogroep veel onbegrip voor de manier van werken van de Griekse regering, om niet te zeggen het amateurisme', zegt een goede bron. De Griekse minister Yanis Varoufakis beloofde dat er in de loop van de avond een tweede brief aankomt met nieuwe hervormingsvoorstellen.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem organiseerde dinsdagavond om 19 uur een conference call van de eurogroep. De ministers bogen zich over de verrassende vraag van de regering in Athene om een nieuw akkoord te sluiten met het Europese noodfonds ESM. De aanvraag per brief kwam er enkele uren voordat het tweede programma afloopt.

Niet zomaar

De eurogroep legde minister Varoufakis uit dat een noodhulp van het ESM 'niet zomaar' te verkrijgen is. Er is een uitgebreid onderzoek naar de financiële en schuldsituatie van het land nodig, legden de ministers van Financiën uit. 'Ze vroegen hem ook waarom die aanvraag vandaag gedaan werd. Waarom bijvoorbeeld niet afgelopen zaterdag? Of nog een week eerder?', reconstrueert een ingewijde.

Varoufakis kondigde aan dat de regering dinsdagavond nog een tweede brief zal sturen met nieuwe voorstellen voor economische hervormingen, die nieuwe financiële steun mogelijk moeten maken. 'Daarop schoten verschillende ministers in een colère', zegt de ingewijde. Ze maakten zich kwaad over het onsamenhangende verhaal van de Grieken. 'Er was veel onbegrip voor de manier van werken van de Griekse regering, om niet te zeggen het amateurisme', klinkt het.

Campagne

Verscheidene ministers hebben naar verluidt het gevoel dat de strategie van Varoufakis past in de campagne van de Griekse regering in de aanloop naar het referendum van zondag. Ze denken dat Athene een nieuw voorstel wil lanceren waarvan het achteraf kan zeggen dat het afgeschoten werd door de eurogroep. 'Deze regering lijkt de eurogroep meer bezig met haar eigen overleven dan met het Griekse volk', luidt het scherp.

Woensdag houdt de eurogroep een nieuwe conference call. Die zou om 10 uur van start gaan, maar die timing kan nog wijzigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in