Crowdfunding probeert Grieken nog steeds te redden

Als de Grieken geen geld meer kunnen lenen bij het IMF en de ECB, dan moeten de inwoners van Europa zelf maar helpen, dacht Tom Feeny. De Brit probeert de komende zes dagen nog altijd 1,6 miljard euro op te halen via crowdfunding.

De hele discussie over Griekenland wordt namelijk ‘vervelend’ stelde Feeny dinsdag op de pagina die hij via indiegogo had opgestart. ‘Europese ministers rollen met hun spierballen en raken het er niet over eens of ze het Griekse volk wel of niet kunnen helpen. Waarom laten we de mensen het niet gewoon zelf beslissen’.

1,6 miljard euro is veel, maar volgens Feeny is het geen onmogelijke opgave om dat bedrag in te zamelen voor de deadline. ‘In Europa wonen 503 miljoen mensen. Als we er elk een paar euro tegenaan gooien kunnen we Griekenland weer op het goede spoor krijgen. Makkelijk.’ Hij voegde eraan toe dat drie euro per persoon niet meer is dan een klein glas bier in Londen, of een feta en olijvensalade.

Cadeautjes

Voor wie de Grieken had gesteund, belooft hij ook een ‘beloning’, zoals gebruikelijk is bij crowdfunding. Voor 3 euro + verzendingskosten krijg je een postkaartje van Alex Tsipras, 6 euro geeft recht op een feta en olijvensalade. Zo loopt het verder op tot een reis voor twee personen voor 5.000 euro, of ‘de dankbaarheid van het Griekse volk’ in ruil voor 1 miljoen euro.

Meer dan 700.000 euro opgehaald

Feeny beweert dat zijn voorstel bittere ernst was. Maar praktisch lijkt het onmogelijk. Zelfs als hij het nodige bedrag ophaalt, is het niet duidelijk hoe hij dat geld bij de Griekse overheid zou krijgen. De steun die hij enkele minuten voor het verstrijken van de deadline had opgehaald (meer dan 560.000 euro), kwam ook nog niet in de buurt van het nodige bedrag.

De website blijft echter actief en de Brit gelooft er nog steeds in dat 1,6 miljard euro haalbaar is. Dat de teller al enkele uren over de 700.000 euro staat, geeft aan dat mensen nog steeds massaal geld storten op de website. De deadline van de crowdsourcing verstrijkt binnen 6 dagen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in