Hermès onder vuur na wrede beelden van hun krokodillen
Foto: PETA

Dierenrechtenorganisatie PETA ging undercover bij enkele kweekboerderijen van het Franse luxelabel Hermès en ontdekte dat de krokodillen en alligators wiens huid voor handtassen of andere accessoires wordt gebruikt, gruwelijk worden behandeld.

De Birkin en Kelly, al jaren twee uiterst populaire handtassen van het Franse luxemodehuis Hermès, vergen niet alleen een goed gespekte bankrekening, maar ook wat geduld. ‘Wachtlijsten’ van enkele jaren zijn geen uitzondering voor wie zo’n tas wil kopen.

Hermès startte daarom in 2009 zelf met het kweken van krokodillen om aan de vraag voor handtassen en accessoires te kunnen blijven voldoen, aangezien hun aantal in het wild bleef slinken.

Dat er soms drie tot vier dieren nodig zijn voor één handtas, deed toen al wenkbrauwen rijzen, maar een undercoverreportage van dierenrechtenorganisatie PETA legt het wrede lot van de krokodillen en alligators pas echt bloot.

Horrordood

In de reportage (opgelet: niet voor gevoelige kijkers) is te zien hoe de beesten in erbarmelijke omstandigheden leven, met hopen op elkaar in een veel te kleine ruimte, om na amper drie jaar (in het wild kunnen krokodillen met gemak ouder worden dan de mens) op gruwelijke wijze te worden gedood.

Een medewerker van een kweekboerderij in Zimbabwe vertelt in detail hoe het proces in zijn werk gaat: het dier wordt op een bank gelegd, met zijn snuit naar beneden gedrukt zodat de ruggengraat omhoog krult. Dan wordt een scalpel in de ruggengraat geplant (waarna verlamming optreedt) om die daarna met een soort antenne los te wroeten.

 

 

Ook in Texas wacht de dieren vaak een martelgang voor ze van hun huid worden ontdaan. In de reportage wordt verteld dat de dieren ondanks het ontwrichten van de wervels of afsnijden van een ledemaat nog blijven leven. Daarom worden de krokodillen nog eens in een ijsbak gegooid tot ze helemaal dood zijn.

In 2014 alleen al werden zo’n 43.000 dieren gedood. Het luxelabel zelf reageerde in een korte mededeling dat alle partnerbedrijven met wie ze samenwerken zijn onderworpen aan internationale regulaties om de krokodillen te beschermen, maar dat ze wel zelf een onderzoek zullen instellen om de gebruikte procedures bij de kweekboerderijen te onderzoeken. 

Alternatieven

PETA hoopt dat na het uitbrengen van deze beelden Hermès zal stoppen met het produceren en verkopen van producten die gemaakt zijn van exotische huid. De Amerikaanse tak van de dierenrechtenorganisatie heeft alvast een klacht ingediend bij de staat Texas over de illegale en wrede praktijken tegen de dieren.

Victoria Beckham, die met zo’n honderd handtassen van Hermès tot één van de grootste fans van het luxelabel mag worden gerekend, kreeg een persoonlijke brief van de organisatie waarin de gruwelijkheden werden vermeld. Bij de brief zat ook een handtas, een zogenaam Virkin handtas van Freedom of Animals waarvoor geen enkel dier werd gebruikt, die de ontwerpster moet aansporen om ook voor haar eigen kledinglijn op zoek te gaan naar alternatieven.

Nog zo’n alternatief is het zalmleder, het ‘creatieve bijproduct’ van het afval dat de bestaande zalmverwerkende industrie voortbrengt. Dat leder is niet alleen van goede kwaliteit maar heeft ook een schubbenmotief, en is dus een diervriendelijk alternatief voor slangen- en krokodillenhuiden.

Wie de petitie van PETA wil ondertekenen, kan dat hier.