De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Maar daarmee is het doek over de Griekse vraag om meer noodsteun nog steeds niet gevallen.

De ministers van Financiën van de eurozone hielden vanavond spoedoverleg over een Grieks verzoek om nieuwe noodsteun. Het leek de laatste strohalm om alsnog tot een akkoord te komen. Het overleg gebeurde telefonisch. 

Het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden werd echter - zoals verwacht - afgewezen. Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek weten.

Wel komt er woensdag opnieuw overleg. Griekenland dient dan een nieuw voorstel in bij de eurogroep, die (opnieuw via een teleconferentie) het voorstel zal bekijken. Dat meldde eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem achteraf. 

Terugbetalen

De Griekse regering had dinsdag aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF een voorstel gegeven van hoe het de komende twee jaar schulden wil terugbetalen en de overheidsfinanciën op orde zal krijgen, in ruil voor nieuwe noodsteun. Het ging in feite dus om een nieuw financieel steunprogramma. Het voorstel kwam er nauwelijks enkele uren voordat een lening aan het IMF moet worden terugbetaald. 

De ministers van Financiën bekeken het voorstel via een online meeting maar wezen het dus af. 

Daarmee kan Griekenland dus niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Griekenland moest tegen middernacht 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Maar dat gebeurt dus niet. Toen hem gevraagd werd of Griekenland aan de betaling zou voldoen, antwoordde minister van Financiën Varoufakis met een duidelijk 'nee'. Griekenland blijft daarmee officeel in gebreke tegenover het IMF. 

Ja-betoging

In de Griekse hoofdstad Athene hebben zich dinsdagavond volgens de politie minstens 20.000 mensen op straat verzameld om hun steun te betuigen voor een 'ja' tijdens het referendum van zondag omtrent de hulp voor Griekenland. De betogers zijn voornamelijk tegenstanders van de linkse regering van premier Alexis Tsipras.

Zij bliezen verzamelen op het plein voor het parlement na een oproep van een initiatief met de naam 'Wij blijven in Europa'. Ze vrezen voor een uittrede van Griekenland uit de eurozone. Maandag betoogden op dezelfde plaats meer dan 13.000 aanhangers van een 'neen'.

Premier Alexis Tsipras riep de Grieken gisteravond in een tv-interview op om tegen het hervormingsplan te stemmen. Volgens Tsipras zal een ferme nee-stem de Griekse regering sterken in de onderhandelingen met de ‘instituties’ EU, ECB en IMF. Tegelijk maakte de premier van het referendum een vertrouwensstemming, door erop te hinten af te zullen treden als de Grieken ‘ja’ stemmen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in