Eén huis krijgt verschillende energiescores door te moeilijke regels
Foto: BELGA

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt, moet sinds 2008 een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Een hoge score betekent dat een huis veel energie verbruikt. Voor dezelfde woning kan de energiescore drie keer hoger zijn, afhankelijk van welke energiedeskundige opmeet.

De hoogte van die scores en de kwaliteit van de energiedeskundigen die ze bepalen, staan al langer ter discussie. Om na te gaan hoe groot de verschillen zijn, liet de beroepsorganisatie van energiedeskundigen (OVED) een twintigtal deskundigen los op één huis en één appartement.

Volgens Livios, een vakblad voor de bouwsector, zijn de resultaten ontluisterend. Voor het Gentse appartement varieerde de energiescore tussen 242 en 797. Voor een Antwerps rijhuis tussen 622 en 785.

‘Het gaat niet om fouten, maar om verschillende interpretaties van de regels over EPC’s’, zegt Rufin Volckaert, de energiedeskundige die het onderzoek leidde. ‘De regels moeten veel duidelijker, dan zouden die verschillen niet zo uiteenlopen.’

Een EPC is belangrijk. ‘Het kengetal bepaalt de waarde van een woning’, zegt Tom Mondelaers van Livios.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) is zich bewust van het probleem. ‘We hebben een eigen evaluatie gemaakt, en daaruit blijkt dat een hervorming nodig is. Het EPC-certificaat moet aansluiten bij de realiteit: wie zo’n certificaat ontvangt, moet daarop kunnen vertrouwen.’

Volgens energiespecialist Rufin Volckaert zijn ook meer controles nodig: jaarlijks worden 110.000 EPC’s uitgereikt. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) controleert er daarvan een 300-tal, waarbij er een honderdtal problematisch zijn.