‘Griekenland uit eurozone gooien zal schuldeisers te veel kosten’
Tsipras Foto: AP

In een interview met de Griekse nationale televisiezender ERT roept de Griekse premier Alexis Tsipras zijn volk op ‘nee’ te stemmen tegen het voorstel van de schuldeisers. De belangrijkste uitspraken in dat interview werden ook meteen op zijn Engelstalige Twitterpagina gezet. Als de Grieken toch 'ja' stemmen zondag, zal Tsipras opstappen, zo leek hij te suggereren in het interview.

'We willen in de eurozone blijven. Wij zijn niet 'te gast' in Europa. Griekenland ligt in het hart van Europa.' Het regende sterke citaten in de televisieuitzending op ERT maandagavond. Na zeer bewogen weken en aan de vooravond dat de deadline voor de terugbetaling van 1,7 miljard euro aan het IMF verloopt, werd Tsipras geïnterviewd over onder meer Griekenland, Syriza, de financiële instellingen en het referendum.

‘Het doel van het referendum is een voortzetting van de onderhandelingen met de schuldeisers’, verklaarde Tsipras. In tegenstelling tot Jean-Claude Juncker, die maandag het Griekse volk opriep ‘ja’ te stemmen, vraagt Tsipras van de Grieken net het tegenovergestelde. Als de uitslag inderdaad ‘nee’ wordt, krijgt Athene het mandaat om tot een beter akkoord te komen. ‘Hoe groter het aantal deelnemers en nee-stemmers, des te sterker staan de Grieken in de onderhandelingen.’

Tsipras gelooft ook niet dat de schuldeisers Griekenland uit de eurozone zullen gooien, ‘want de kost is voor hen te groot’.

Tsipras belooft de uitslag te respecteren, 'wat die ook moge zijn'. Daarmee lijkt hij erop aan te sturen dat hij, als de ‘ja’-stem er komt, zal opstappen als premier.

De Griekse banken gaan opnieuw open, zodra de financiering van de ECB opnieuw in orde is. Ook zei hij dat als Griekenland vandaag met een akkoord aankomt, Athene het IMF dinsdag zal terugbetalen.

De kloof tussen Tsipras en Juncker lijkt vanavond groter dan ooit: behalve de verschillende boodschappen die beide heren uitsturen, haalt Tsipras ook sterk uit in het televisie-interview naar de instellingen. Die zijn volgens hem 'niet geïnteresseerd om gemeenschappelijke grond te vinden, maar wel extreme maatregelen op te leggen.'

Eerder vandaag maakte Donald Tusk, president van de Europese Raad, bekend dat het Griekse noodprogramma niet verlengd wordt, zelfs niet tot aan het referendum van 5 juli. Tsipras had dat een tweede keer gevraagd, nadat het IMF al een eerste keer weigerde. In een brief gaf Tusk aan dat hij niet wilde ingaan tegen de beslissing die de ministers van Financiën al namen op 27 juni. Nochtans 'waren de oorspronkelijke antwoorden op ons verzoek voor een verlenging niet negatief', aldus Tsipras. 'De beslissing van de Eurogroep kwam als een verrassing.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig