Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. Dat maakte S&P maandag bekend. Intussen heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble bevestigd dat Griekenland zijn schuld van 1,7 miljard dinsdag niet zal aflossen. Dat werd eerder op de dag al vernomen uit anonieme Griekse bronnen. Vanavond wordt nog een persconferentie van premier Tsipras verwacht. In Athene zijn zo'n 20.000 'nee'-stemmers op het Syntagmaplein verzameld.

De rating ging van CCC naar CCC-, met een negatief vooruitzicht. Eerder deze maand schroefde S&P de kredietwaardigheid ook al met één stap terug. Volgens S&P is de kans zeer groot dat Griekenland in gebreke zal blijven met het nakomen van zijn financiële verplichtingen. Het bureau is van mening dat er een kans van 50 procent is dat Griekenland uit de eurozone gaat.

In het Duitse televisieprogramma Brennpunkt heeft Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën, maandagavond bevestigd dat Athene zijn schuldaflossing van bijna 1,6 miljard euro aan het IMF niet zal respecteren. Volgens S&P geeft Athene daarmee voorkeur aan binnenlandse politiek boven financiële en economische stabiliteit, wat de verlaging van de kredietwaardigheid verklaart.

Griekenland moet op 30 juni bijna 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF, maar volgens Schaüble heeft Athene laten verstaan dat ze de betaling niet zullen verrichten. Eerder op de dag bevestigden ook anonieme Griekse bronnen al dat Griekenland de deadline voor terugbetaling zal laten verstrijken. De deadline was op Grieks verzoek al opgeschoven tot het einde van deze maand. Het IMF heeft eerder al laten verstaan dat een nieuwe verlenging van de deadline of uitstel uitgesloten is.

Ook Donald Tusk weigert verlenging steunprogramma

De Financial Times maakte intussen bekend dat de Europese Unie zijn hulpprogramma niet zou verlengen. Tsipras had om een verlenging tot aan het referendum gevraagd, maar Donald Tusk heeft dat schriftelijk geweigerd. De Amerikaanse krant kreeg dat document in handen.

20.000 nee-stemmers

Intussen wordt nog altijd massaal gedemonstreerd in Griekenland. Op het Syntagmaplein in Athene heerst, ondanks de omstandigheden, een ontspannen en feestelijke stemming. Op het plein zijn 20.000 'nee'-stemmers verzameld. In de tweede Griekse stad, Thessaloniki, kwamen ongeveer 4.000 mensen op straat met hetzelfde doel. Dat meldt de politie.

De Grieken stemmen zondag in een referendum over het voorstel van de geldschieters aan het land. De vraag luidt: 'Moet het voorstel dat is voorgelegd door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de eurogroep van 25 juni 2015, dat bestaat uit twee delen die samen hun allesomvattende voorstel vormen, worden geaccepteerd?'

De linkse regering onder leiding van Alexis Tsipras, die het voorstel tijdens de onderhandelingen verwierp, heeft de Grieken opgeroepen tegen het voorstel te stemmen. Donald Tusk riep het Griekse volk op zijn beurt op 'ja' te stemmen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig