Zo kijkt de wereld naar de Grieken
Een storm over Griekenland? Die Zeit wil er niets meer over horen Foto: AP

Alleen de Grieken kunnen zich dit weekend uitspreken over het al dan niet aanvaarden van het hulpvoorstel van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar ook elders laten opvallende stemmen hun steun of afkeer horen. Een overzicht van de voor- en tegenstanders over de grenzen heen.

Het land waar meest naar gekeken wordt is uiteraard Duitsland. Minister van financiën Wolfgang Schäuble en kanselier Angela Merkel wilden maandenlang geen millimeter toegeven aan de Grieken. De voorbije weken toonde vooral Merkel zich iets milder, en ze lijkt nu ook stilaan bijval te krijgen bij haar landgenoten. Zo wijst de krant Die Zeit erop dat de metaforen van de ‘zieke patiënt’ Griekenland en de ’tsunami’ of ‘storm’ stilaan zinloos zijn geworden. Ze zeggen minder over Griekenland dan over de politici die de termen gebruiken. ‘De grenzen van onze taal tonen zo de grenzen van ons politiek inlevingsvermogen aan’.

Franse politici zoals president Hollande en eurocommissaris Moscovici hebben al herhaaldelijk benadrukt dat ze een onderhandelde oplossing willen. Liberation meent dat ook de Grieken dat willen, en zich daarom achter het voorstel van de schuldeisers zullen scharen. ‘Syriza blijft zonder twijfel populair, maar de meerderheid van de bevolking wil de euro behouden’. Ook Le Figaro is duidelijk. ‘Als Griekenland in de eurozone wil blijven, dat moet het land de nodige en pijnlijke hervormingen doorvoeren’.

De Zwitsers zijn weliswaar geen direct betrokken partij, maar ook daar leeft de eurocrisis uiteraard. Neue Zürcher Zeitung ziet een positieve kant. ‘Het herinnert de eurolanden eraan dat ze hun lidmaatschap aan de unie moeten verdienen met stevig financieel beleid. In Ierland, Spanje en Portugal hebben ze deze les al geleerd. Hopelijk komt ze ook aan in Frankrijk en Italië. Dan kan de eurozone sterker uit dit drama komen.’ In Spanje leeft op veel plaatsen ook de opvatting dat nu ook de Grieken maar moeten besparen om in de Eurozone te kunnen blijven. Maar het besef groeit dat dat niet voldoende is. ‘De munteenheid heeft een politieke unie nodig’, schrijft La Vanguardia. Maar dat kan niet op korte termijn. In Italië toont La Repubblica minder begrip. De krant verwijt Tsipras te onstuimig gehandeld te hebben door moeilijke beslissingen pas op de valreep te willen nemen.

De Britten kijken nog steeds vanop meer afstand naar de crisis. The Times waarschuwt dat de Grieken wel eens in een soort Montenegro-scenario kunnen verzeilen: een land dat geen lid is van de EU of de Eurozone, maar er de facto wel van afhangt omdat het de munt ervan gebruikt. ‘Troosteloze vooruitzichten voor een trots land’, klinkt het. De bankrun is op dat vlak een symptoom. ‘Er is een kolossale mislukking van het economisch beleid nodig om ervoor te zorgen dat mensen geen vertrouwen meer hebben in hun spaargeld’.

in Rusland ziet Nesawissimaja Gaseta het anders. ‘De eurolanden hebben de druk op Griekenland zodanig opgevoerd dat het land in de hoek is gedrukt. Er wordt veel vergaderd, maar niemand weet wat te doen: afwachten, de deur dichtslaan, of toch op de Griekse vragen ingaan.’

Ook in de Verenigde Staten is de crisis ondertussen voorpaginanieuws. ‘Tijd om op Griekenland te letten’, schrijft de New York Times. De krant geeft toe dat het ‘verleidelijk’ was om de zaak tot nu te negeren, maar aangezien de zaak de hele EU door elkaar kan schudden, valt ze niet meer te negeren. Welke kant het uitgaat durft de krant niet inschatten. Econoom Paul Krugman schrijft in zijn column in dezelfde krant wat hij zou doen bij de opiniepeiling van komend weekend: neen stemmen. Hij is bang voor een Grexit, maar het vooruitzicht dat er geen einde komt aan de besparingen is voor de Nobelprijswinnaar niet aanvaardbaar. Hij laakt ook het feit dat de instituties eigenlijk de beslissingen nemen voor de Griekse regering, wat hij vanuit democratisch perspectief niet aanvaardbaar vindt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig