‘Geen obstakels voor reizigers in Griekenland’
Foto: AFP

De Belgische toeristen zien Griekenland als reisbestemming zeker nog altijd zitten, zo blijkt uit een rondvraag bij de grootste Belgische touroperators. En terecht, want toeristen hebben zo goed als geen ongemakken te vrezen, klinkt het nog.

‘We krijgen geen oproepen binnen van mensen die hun reis willen annuleren of omboeken’, zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair-Sunjets.be.

Ook Koen Van den Bosch van Thomas Cook bevestigt dat Griekenland niet als een probleembestemming wordt ervaren. ‘Griekenland haalt zelfs een van de hoogste tevredenheidsscores van alle bestemmingen bij onze klanten’, zegt Van den Bosch.

Volgens Vanhaelemeesch is Griekenland momenteel bezig aan een van de sterkste boekingsjaren van het afgelopen decennium. ‘Zelfs ondanks die vraagtekens rond hun economische en financiële situatie hebben we vorige week nog vastgesteld dat er meer boekingen waren voor Griekenland dan in dezelfde periode vorig jaar.’

‘Dit lijkt erop te wijzen dat de toerist een onderscheid maakt tussen het politieke en macro-economische discours enerzijds en de toeristische beleving op het terrein anderzijds. De zon, de landschappen, de stranden, de lokale gastronomie en de bevolking zijn hetzelfde gebleven en het is voor die beleving dat de toerist kiest.’

Toeristen meer dan welkom

Want hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken wel aanraadt om de komende tijd rekening te houden met lege bankautomaten, uitgaven zo veel mogelijk te betalen met een kredietkaart en genoeg cash bij te hebben voor noodgevallen, hoeven toeristen ter plaatse weinig andere obstakels te vrezen, net omdat toerisme zo’n belangrijke inkomstenbron is voor het land.

Zo beaamt ook Marleen Veldhorst, een Nederlandse gids in Athene. ‘Voor toeristen is er helemaal niets aan de hand, die kunnen voorlopig ook nog gewoon pinnen. Dit land is al veel langer in crisis en iedereen hier is vooral bezig met overleven, zien dat er de volgende dag brood op de plank komt. Toeristen worden dus vriendelijk en met open armen ontvangen.’

Gratis openbaar vervoer in Athene

Nog volgens Veldhorst hoeven reizigers niet te vrezen dat ze bij de toeristische trekpleisters voor een gesloten deur zullen staan. Het ministerie van Cultuur kondigde vandaag dan weer aan dat groepen hun tickets voor de Akropolis voortaan ook met kredietkaart kunnen betalen.

En dat ferry’s - belangrijk voor wie de Griekse eilanden wil bezoeken - plots niet meer zouden uitvaren, is ook weinig waarschijnlijk omdat daar privé-ondernemingen achter zitten die niet in hun eigen vel gaan snijden.

Budgetreizigers kunnen zelfs nog munt slaan uit de huidige crisis: het openbaar vervoer in hoofdstad Athene is voor iedereen gratis zolang de banken gesloten zijn.