Beurzen krabbelen recht na Grieks debacle
Foto: AFP
De Europese beurzen herstellen van een dramatisch begin van de beursweek. De angst voor de Griekse crisis is wel wereldwijd te voelen. De graadmeter tekende tegen het einde van de dag nog slechts een malus van 2,64 procent op bij een slotnotering van 3.621,09 punten. De twintig grote aandelen die deel uitmaken van de index eindigden weliswaar alle in het rood.

De beursindex Bel20 ging meteen meer dan 4 procent omlaag, een uitzonderlijk zwaar verlies. Na ruim een uur zakte het verlies tot ruim 2,5 procent om in de loop van de namiddag terug te vallen tot 1,6 procent. 

Het grootste dagverlies kwam uiteindelijk op naam van Delhaize. De distributeur zag zijn koers 4,26 procent zakken tot 76,64 euro. Bank Degroof berekende de blootstelling van de grutter aan Griekenland op zowat 7 procent van de omzet en de onderliggende bedrijfswinst. De instelling raadde aan de aandelen te kopen, het koersdoel bedraagt 90 euro.

In eerste instantie was de zwaarste slag voor KBC, die met 4 procent omlaag ging. Bij het openen van de handel was dat nog meer van 6 procent. Ook UCB, Ageas en Telenet gingen meer dan 5 procent omlaag, maar konden daarna licht herstellen. Halverwege de middag was de situatie al helemaal anders, want Delhaize stond dan als enige met een verlies van meer dan drie procent onderaan, terwijl KBC de schade beperkte tot ruim 2,2 procent.

KBC moest 2,95 procent prijsgeven bij een slotkoers van 60,30 euro, Delta Lloyd liet 3,06 procent liggen bij een slotnotering van 14,88 euro. Banken en verzekeraars zijn doorgaans gebaat met stabiliteit op de financiële markten, al maakte branchegenoot Ageas hierop een uitzondering. Hij was de best presterende grote titel door de malus te beperken tot 0,67 procent bij een slotkoers van 34,78 euro.

Ook op de brede markt is het een groot bloedbad. Slechts een paar van de meer dan 100 Brusselse aandelen gaan niet omlaag.

In onze buurlanden gaat het er niet beter aan toe. Parijs verliest 2,4 procent, Amsterdam ook, Frankfurt doet met 2,1 procent iets beter. De beurs van Londen beperkt het verlies tot ruim 1 procent, maar Groot-Brittannië maakt geen deel uit van de Eurozone, waardoor een ‘Grexit’ minder directe gevolgen zou hebben.

Op Wall street blijft de schade al bij al beperkt. De Dow Jones gaat 0,8 procent lager. In Azië waren de verliezen vanmorgen een stuk duidelijker.

Beurs Athene dicht

In Athene is de vrees voor een totale crash zo groot dat de beurs meteen gesloten gebleven. De hele week blijft de beurs dicht, bevestigt de Griekse beurswaakhond. Pas na het referendum over het Europese voorstel wordt de aandelenhandel hervat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig