'Acht miljard afgehaald in twee weken'
Moscovici, afgelopen vrijdag in gesprek met de Griekse minister van Financiën Varoufakis. Foto: AFP
Wanhopige Griekse spaarders zouden de voorbije twee weken in totaal 8 miljard euro hebben afgehaald van hun spaarboekjes. Door het geld cash te bewaren hopen ze zich in te dekken tegen een waardeverlies voor het geval Griekenland uit de Eurozone zou stappen.

Dat blijkt uit berekeningen van kredietbeoordelaar Moody's. Officiële cijfers zijn er echter niet. 'Wij schatten dat de spaartegoeden van de private sector sinds eind november vorig jaar met zo'n 44 miljard euro zijn afgenomen tot circa 120 miljard euro. De uitstroom in de afgelopen twee weken was meer dan 8 miljard euro', aldus Moody's.

 

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Geldopnames bij bankautomaten in Griekenland zijn voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland zijn voorlopig verboden. 

ECB-steun
 
De massale geldafhalingen brengen de banken in het land in de problemen. De Europese Centrale Bank komt woensdag samen om te kijken of extra steun aan de Griekse banken nodig zal zijn, maar de Europese Commissie is van plan om niet tot die tijd te wachten. 

'Op woensdag komt de ECB weer samen. Dan staat een mogelijke verhoging van de bankensteun op de agenda', zei een ECB-bestuurder maandag tegen persbureau Reuters. De bestuurder gaat er vanuit dat een meerderheid van de Griekse bevolking voor een verblijf binnen de eurozone zal stemmen. 'Ik ga ervan uit dat dit de basis zal zijn voor nieuwe onderhandelingen', klonk het nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig