Betogers in Griekenland opnieuw de straat op
Foto: REUTERS

Ongeveer 2.000 Grieken zijn zondagavond de straten van Athene opgegaan om te betogen tegen de eisen die schuldeisers aan het land stellen. Ze hebben zich verzameld bij het parlementsgebouw en roepen leuzen tegen de Europese Unie en het IMF.

De veelal extreemlinkse betogers delen folders uit met de tekst ‘beter de drachme dan onderwerping’. De demonstratie was kleiner dan de gebruikelijke protesten. Eerder kwamen er duizenden mensen af op soortgelijke betogingen.

Slechte start

Bij de opening van de financiële markten in Azië en Australië maandag (plaatselijke tijd) verloor de euro aan waarde ten opzichte van onder meer de Amerikaanse dollar. Beleggers reageren op mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden, waardoor de toekomst van Griekenland binnen de muntunie onzeker is geworden.

De euro opende de handelsdag in Sydney op 1,1004 Amerikaanse dollar. Bij het slot van de beurshandel op Wall Street vrijdagavond was de Europese munt nog 1,1170 dollar waard.

De euro zakte eerder dit jaar overigens al onder de grens van 1,10 dollar. De waarde daalde in maart voor het eerst in jaren zelfs tot minder dan 1,05 dollar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig