Obama belt met Merkel over Griekse schuldencrisis
Merkel en Obama tijdens de G7-top in juni. Foto: AP

Amerikaanse topfiguren beginnen zich steeds meer in het debat rond de Griekse schuldencrisis te mengen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag getelefoneerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het gespreksonderwerp was de Griekse schuldencrisis. Het Witte Huis zegt in een statement dat beide landen het ‘cruciaal vinden om elke inspanning te leveren waardoor Griekenland de hervormingen kan hervatten en kan groeien binnen de eurozone’. Ook minister van Financiën Jack Lew overlegde met Europese leiders en maande aan tot oplossingen.

Merkel roept maandag de toppers van de verschillende parlementaire groepen in haar land samen om over de Griekse kwestie te praten en hen te briefen over mogelijke gevolgen voor de eurozone. Verschillende Duitse partijen, waaronder Merkels christendemocratische CDU, roepen bovendien hun verkozenen samen voor buitengewone vergaderingen in de loop van de dag.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew sprak dan weer met onder meer de ministers van Financiën van Duitsland en Frankrijk en Christine Lagarde, directeur van het IMF. Hij riep hen op verder samen te werken naar een ‘houdbare oplossing’ voor de Griekse hervormingen en het herstel van Griekenland binnen de eurozone.

In de telefoongesprekken, die het ministerie van Financiën daarna uitgeschreven vrijgaf, zei hij dat het ‘belangrijk was voor alle partijen om verder te werken om tot een oplossing te komen, onder meer door een verlichting van de Griekse schuldenlast, in de aanloop naar het referendum van 5 juli’.

Een woordvoerder van het ministerie vertelde dat Lew bovendien al 'meermaals' gebeld heeft met premier Tsipras in de voorbije twee weken

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig