Red Dragons opnieuw te sterk voor Portugal, Final Four wenkt
Foto: VDB

De Belgische nationale mannenploeg heeft zondag ook zijn vierde duel tegen Portugal in de World League volleybal winnend afgesloten. De Red Dragons haalden het na een zwaarbevochten partij in Povoa de Varzim met 0-3, de setstanden waren 26-28, 23-25 en 18-25. De Belgen blijven zo leider in de stand in groep E en hebben komend weekend in de dubbele confrontatie met Nederland aan één zege voldoende om zich voor de Final Four in Bulgarije te kwalificeren.

In de eerste set begonnen de Belgische volleyers zwak en meteen mochten de Red Dragons opkijken tegen een 14-8 achterstand. Maar vechtlust zit nu éénmaal ingebakken in deze ploeg en via Baetens en Deroo stond het even later 17-18. Coolman leek zijn ploeg naar setwinst te leiden (23-24), maar Marco Ferreira zorgde voor een Portugese setbal, die door Van Walle gecounterd werd. Toen Baetens een ace serveerde bij de derde setbal, was de eerste klus met veel moeite geklaard.

De tweede set begon al even dramatisch voor de Belgen als de eerste: netfouten, receptionele fouten bij de sterke tegenstoten van vooral Ferreira en opnieuw een 10-4 achterstand. Van Walle en Deroo brachten de Belgen bijna langszij (14-11), nog eens Van Walle, een nieuwe ace en een zware opslag van Deroo zorgde voor 14-14. De thuiscoach greep naar zijn tweede dode tijd, maar Seppe Baetens lukte de 15-16. Opnieuw gaf de thuisploeg niet op: 19-19, 22-22. Maar Coolman en vooral Deroo zorgden voor de tweede setwinst.

In de derde set was de beurt aan de Portugezen om zwak te starten: 1-6 via opnieuw Sam Deroo en 3-9 via Van Walle. Van 3-11 ging het naar 3-14 en al snel maakte Deroo de klus af.

Vrijdag en zaterdag krijgen de Dragons in de Antwerpse Lotto Arena in hun elfde en twaalfde groepswedstrijd tweemaal Nederland over de vloer. Eén zege volstaat voor de kwalificatie.

België speelde met: Deroo 23, Coolman 6, Verhees 7, Van Walle 10, Valkiers 1, Baetens 8 en libero Dejonckheere. Kwamen in: Claes, D’Hulst 1, Ribbens, Van den Dries.

Gert Van Walle: 'Het was zweten'

'Het was zweten in alle betekenissen', pufte Gert Van Walle na de partij in de snikhete zaal. 'Een moeilijke start, maar eens onze opslagdruk rendeerde, werd het gemakkelijker. Ook in de tweede set moesten we een achterstand goedmaken, maar deze ploeg kan knokken. Nog één match tegen Nederland winnen - liefst twee - maar dan zullen we uit een ander vaatje moeten tappen en een hoger niveau halen', oordeelde hij.

Omdat bij Portugal Marco Ferreira (15p) in de eerste set vernietigend uithaalde, kwam de Belgische receptie onder zware druk. Dat moest ook de regisseur van het achterveld toegeven. 'Zij kozen voor een alles-of-niets poging en daar hadden we het inderdaad één set lastig mee', stelde Stijn Dejonckheere. 'In de tweede set kregen we de receptie onder controle, maar lukte het aanvallend niet zo best en de derde set was op de duur een kwestie van geconcentreerd te blijven. Wij hebben nu meer matchen gewonnen dan vorig jaar op dit ogenblik en toch zijn we nog niet zeker van reekswinst. De verdienste van Nederland. En van ons natuurlijk.'

'Het getuigt voor de wilskracht en het vertrouwen van deze ploeg, dat we twee keer een grote achterstand ophalen', vond ook Seppe Baetens. 'Nu één keer winnen van Nederland, met een pak ex-ploegmaats en huidige ploeggenoten. Daarom zou ik het liefst van al zelfs twee keer winnen', lachte de Pajotter.