De banken in Griekenland zullen maandag niet open gaan. Dat heeft de CEO van Piraeus Bank, een Griekse grootbank, in Athene gezegd aan journalisten. Minister van Financiën Yanis Varoufakis verklaarde rond dezelfde tijd dat 'beslissingen na een regeringsontmoeting zullen aangekondigd worden'. Na die vergadering bevestigde premier Tsipras dat de banken gesloten blijven en dat de kapitaalbeperking er komt.

In een televisietoespraak heeft de Griekse premier Alexis Tsipras zondagavond bevestigd dat de banken tijdelijk dicht gaan en dat er ook beperkingen op banktransacties zullen ingevoerd worden. De premier riep de Griekse bevolking op om kalm te blijven en benadrukte dat de spaartegoeden veilig zijn. Hij zei dat na een bijeenkomst van de regering om 19 uur zondagavond, waar gediscussieerd werd over de stabiliteit van het Griekse bankensysteem. Eerder op de avond had de topman van de Griekse grootbank Piraeus Bank al verklaard dat de banken dicht zouden blijven. Ook de Griekse beurs zou morgen gesloten blijven. Volgens sommige bronnen, zoals de Griekse krant Kathemarini, zou er zelfs op aangestuurd worden de banken een volledige week, tot aan het referendum, gesloten te houden.

Kapitaalcontroles

Er komt, vanaf dinsdag, een kapitaalbeperking: Grieken mogen maar maximaal 60 euro per dag ophalen. Die beperking geldt niet voor toeristen, voor wie het maximumbedrag van toepassing is dat is opgelegd door de bank in hun eigen land. Kapitaalcontroles binnen de eurozone zijn uitzonderlijk, maar niet uniek. In 2013 werden ze al ingezet om de totale ineenstorting van de financiële sector in Cyprus te voorkomen. Daar werden de laatste restricties dit jaar opgeheven.

Tsipras zei ook dat Griekenland via een brief opnieuw om een verlenging van het steunprogramma heeft gevraagd, maar dat hij daarop nog geen antwoord heeft gekregen. De Europese Commissie bevestigde later op de avond de brief van Tsipras te hebben ontvangen. 'De leiders van de eurozone zullen erover discussiëren.'

'Nog grotere halsstarrigheid'

Pogingen om het Griekse referendum over de noodsteun van volgende week zondag te dwarsbomen noemde de Griekse premier 'een belediging' en een schande voor de democratische tradities in Europa. Volgens hem willen de eurogroep en de ECB 'de wil van het Griekse volk onderdrukken'. Maar, zo voegde hij eraan toe, 'ze zullen niet slagen. Het tegenovergestelde zal gebeuren: het Griekse volk zal voet bij stuk houden met nog grotere halsstarrigheid'.

Eerder deze week beslisten de Europese ministers van Financiën het hulpprogramma voor Griekenland niet te verlengen. Het huidige programma loopt dus af op dinsdag 30 juni. Tsipras besliste daarop een referendum te houden in eigen land op 5 juli, waarin de Grieken mogen beslissen of premier Tsipras het voorstel van de instituties moet aanvaarden.

‘Bereid bijstand te verlenen’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de evolutie van de toestand in Griekenland en ‘in de buurlanden’ aandachtig opvolgen en houdt zich klaar om indien nodig ‘bijstand’ te verlenen. Dit heeft algemeen directrice Christine Lagarde zondag verklaard.

De Griekse overheid moet uiterlijk dinsdag 1,5 miljard euro overmaken aan het IMF, maar lijkt zonder nieuwe leningen niet aan die verplichting te kunnen voldoen. Doordat er geen akkoord werd gesloten over verlenging loopt het huidige steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland dinsdag af.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig