Kleine wijzigingen in bekercompetitie Scooore League
Foto: BELGA

De bekercompetitie bij de mannen in het Belgisch basketbal zal er komend seizoen iets anders uitzien. Dat is zondag bekendgemaakt.

Om de bekercompetitie transparanter te maken voor het grote publiek en commercieel aantrekkelijker maakt de Scooore League twee competitieweekends (dat van 27-28-29/11/2015 en van 29-30-31/01/2016) vrij waarin de kwartfinales en halve finales ‘back-to-back’ zullen afgewerkt worden, met heenwedstrijden op vrijdag en terugwedstrijden op zondag van hetzelfde weekend. In de achtste finale spelen de eerste vijf clubs uit het klassement van de Scooore League 2014-2015 tegen vijf clubs die zich kwalificeren uit de poulefase (gespeeld onder clubs uit tweede en derde nationale).

Deze wedstrijden gaan door op het veld van de clubs uit de lagere afdelingen met een voorgift van vijf punten. De laatste zes clubs uit het klassement van de Scooore League 2014-2015 worden onder elkaar uitgeloot. Zij werken hun achtste finale af in een heen- en terugwedstrijd. De finale gaat door in Vorst Nationaal op zaterdag 12 maart 2016.

De competitie zelf wordt opnieuw in drie fasen afgewerkt (eerste ronde, tweede ronde, play-offs), met dit verschil dat de poules na de eerste ronde anders ingedeeld worden. In plaats van de eerste zes, spelen de eerste vijf uit het klassement na de eerste ronde voor de pole position in de play-offs en de laatste zes voor de overblijvende drie play-off-plaatsen.

In de eerste ronde spelen alle elf clubs uit en thuis tegen elkaar, wat dus twintig wedstrijden per club oplevert over 22 speeldagen (met één bye per speeldag). Voor de tweede ronde worden de ploegen onderverdeeld in twee poules op basis van het klassement na de eerste ronde. In poule A strijden de eerste vijf van de eerste ronde voor de beste plaats en het bijhorend thuisvoordeel in de play-offs. In poule B strijden de laatste zes ploegen van de eerste ronde voor de resterende drie play-off-plaatsen. Poule A wordt dus van zes clubs herleid tot vijf ten opzichte van het afgelopen seizoen. De punten van de eerste ronde worden meegenomen naar de tweede ronde.