Bart Swings en co verleggen skeelergrenzen in 24 uur van Le Mans
Foto: BELGA

Een team met drie Belgische skeeleraars heeft in het Franse Le Mans in 24 uur 219 ronden of 916,5 kilometer afgelegd. Dat is acht ronden meer dan de beste prestatie, die tijdens de 24 uur van Le Mans in 2011 werd geleverd. Bart en Maarten Swings en Ferre Spruyt maakten deel uit van het tiental van het sterke fabrieksteam van Powerslide, dat ook het oude record bezat.

Gedurende een etmaal koersten de skaters met een gemiddelde snelheid van 38,1 kilometer. Met 5 minuten en 32,505 seconden tekende Bart Swings voor de snelste ronde. Dat was een verbetering van het uit 2012 daterende record van de Fransman Ewen Fernandez (5:51). Die ronde, in de eerste uren van het etmaal, kwam Swings tot een gemiddelde van 45,3 km/uur.

De verbetering van de prestaties valt voor een deel toe te schrijven aan de grote wielen van 125 mm waarmee mocht worden gereden. Bij de meeste andere races is een wielgrootte van maximaal 110 mm toegestaan. Met de grotere wielmaat kon een hogere snelheid op het 4.185 meter lange Bugatti Cicuit worden verwezenlijkt. Verder waren de weersomstandigheden nagenoeg ideaal.

Het eerste uur reden de skaters allemaal om de beurt rondjes om warm te draaien. Daarna wisselden in blokken van vier uur steeds drie skaters elkaar af. Op die manier kon elke skeeleraar in het etmaal vier uur slapen. Na zes uur klaagde Spruyt al over pijn in de benen. Later zorgden de wind en de hoge temperaturen voor problemen. Tegenstand van betekenis had het tiental niet. Een Zwitsers gezelschap, genaamd Chauvin Arnoux, eindigde als tweede op vijftien ronden. Aan de wedstrijd deden ongeveer 15.000 skaters mee, twee derde is recreant.

Naast de drie Belgen bestond het winnende team onder meer uit de Nederlander Jan Blokhuijsen, de Amerikaan Joey Mantia en de Fransman Yann Guayader. Blokhuijsen trad deze maand toe tot de schaatsploeg van Bart Swings. Mantia maakt een redelijke kans eveneens die stap te maken. Hij is net als Guyader en Swings meervoudig wereldkampioen in het skeeleren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig