IJzersterke Van Hecke is verrassende nieuwe Belgische kampioen
Foto: PN
Preben Van Hecke is de verrassende winnaar van een spetterend Belgisch kampioenschap wielrennen. De 32-jarige renner van Topsport Vlaanderen-Baloise rondde een monsterontsnapping van in de eerste ronde in Tervuren succesvol af en vloerde Jürgen Roelandts in een sprint met twee. Greg Van Avermaet kwam nipt te laat en werd derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het peloton had slechts het eerste van veertien rondjes van 18 kilometer rond en door Tervuren nodig om de benen los te gooien. Want nog voor het ingaan van de tweede ronde zat het spel volledig op de wagen. Lotto-Soudal had zich voorgenomen om de koers hard te maken en loste die belofte volledig in. 

De Belgische wielerformatie was met zes renners de drijvende kracht achter dé ontsnapping van de dag: Dehaes, De Gendt, De Buyst, Roelandts, Van der Sande en Vervaeke. Etixx-Quick Step had slechts twee renners mee in de monsteronstnapping: Van Keirsbulck en Keisse. Ook onder andere Edward Theuns (Topsport Vlaanderen- Baloise), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace) en Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games) zaten attent mee vooraan.

De 25 koplopers fietsten al snel een voorsprong van 7 minuten bij elkaar. Het golvende parcours in Vlaams-Brabant en de zomerse temperaturen maakten van dit Belgisch kampioen een ware slijtageslag. Terwijl vooraan de kopgroep kilometer na kilometer renners verloor, namen Wanty-Groupe Gobert (Leukemans), BMC (Van Avermaet) en Etixx-Quick Step (Boonen) het heft in handen in het peloton. Aan een gemiddelde snelheid van 44 kilometer per uur, alsjeblieft.

Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) en Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) waren de twee sterkste renners vooraan en gingen met zijn tweetjes de absolute finale in. In een spetterende slotronde toonden de grote kanonnen zich in de achtervolging op de laatste beklimming van de pittige Horenberg. Boonen, Vanmarcke, Wallays, Boeckmans en Van Avermaet reden weg uit een uitgedund peloton. Maar wat de topfavorieten ook probeerden, een indrukwekkende Roelandts en Van Hecke bleven na meer dan 240 kilometer in de aanval toch voorop. In een sprint man tegen man verraste Van Hecke voormalig Belgisch kampioen Roelandts met een machtige sprint. Greg Van Avermaet kwam nipt te laat en werd derde.

De 32-jarige Preben Van Hecke mag nu een jaar in de Belgische driekleur rondfietsen. Voor de ervaren renner is het veruit de mooiste overwinning uit zijn carrière. 

Herbeleef het BK hier fase per fase.

Rituitslag

1. Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen - Baloise)
2. Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal)
3. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
4. Gaetan Bille 
5. Sean De Bie 
6. Gijs van Hoecke 
7. Tom Van Asbroeck
8. Tom Boonen
9. Tiesj Benoot
10. Oliver Naesen 

Bekijk hier de volledige uitslag.