Di Rupo: ‘Juiste weg is die van het volk’
Foto: Photo News

'De juiste weg is die van het volk, van de democratie.' Zo heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo gereageerd op het aangekondigde Griekse referendum over de geëiste besparingen en hervormingen in ruil voor verdere financiële steun.

'Ik steun Griekenland, ik steun Syriza. De houding van de Europese Unie is onhoudbaar. Niet enkel voor de Grieken, maar ook voor de eurozone', zei Di Rupo zondag op een militantendag in Chevetogne. Zaterdag besliste de eurogroep het hulpprogramma voor Griekenland niet te verlengen, na de aankondiging van het referendum.

Onder luid applaus van zowat tweeduizend toehoorders vroeg de voormalige premier zich af waarom de Europese leiders zo fors reageren op een Grieks referendum, maar zich wel inschikkelijk tonen met de Hongaarse premier Viktor Orban, die de Europese waarden en vrijheden met de voeten treedt. Of met de Britse premier David Cameron, die een referendum aangekondigd heeft over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Di Rupo toonde zich ook opnieuw scherp voor de zware besparingen die de instellingen van Athene eisen. 'Na vijf jaar van bittere mislukkingen, blijven deze denkers vasthouden aan een ondraaglijk besparingsbeleid', zei hij nog. 'Als het gaat om administratieve hervormingen, dan vind ik dat men veeleisend mag zijn. Maar de pensioenen en de lonen van ambtenaren verlagen, de btw verhogen, dat zijn ingrepen die de Grieken, na vijf jaar van opofferingen, niet meer mogen aanvaarden.'

(belga)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig