De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Griekenland blijven stroef verlopen. Eurocommissaris van Werk Marianne Thyssen is in De zevende dag niet te spreken over de manier van onderhandelen van de Grieken.

Volgens haar begonnen de opgelegde maatregelen en besparingen net hun vruchten af te werpen, met opnieuw wat groei, een klein begrotingssurplus en stijgend consumentenvertrouwen.

Sinds de komst van het radicaal-linkse Syriza is het echter vastgelopen, aldus Thyssen. "Mijn persoonlijke indruk is dat vanuit Griekse kant niet eens op een agressieve, maar op vrij brutale manier onderhandeld is geworden", zei de CD&V-politica. Na elke vergadering die wat ruimte opleverde, spraken de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn financieminister Yanis Varoufakis zich in Athene telkens "heel negatief" uit. "Normaal ga je hoffelijker om met je gesprekspartners."

Blijkt de situatie finaal te ontsporen, dan zal de Griekse regering "een bijzonder grote verantwoordelijkheid hebben en haar verantwoordelijkheid moeten opnemen", onderstreepte Thyssen. "Er moet geld worden terugbetaald aan het IMF, maar er moeten ook veel pensioenen en lonen betaald worden."

De Belgische eurocommissaris hoopt naar eigen zeggen nog op een oplossing. "Maar als de Griekse regering ervan uitgaat dat Europa telkens wel ergens een konijn uit een hoed tovert, vrees ik dat dat niet altijd mogelijk is", merkt ze nog op. "Als ze steun willen blijven krijgen, moeten ze hervormen (...). Solidariteit aan de ene kant veronderstelt ook verantwoordelijkheid aan de andere kant."
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig