Badmintonster Lianne Tan (BWF 79) is er op de slotdag van de Europese Spelen in het Azerbeidzjaanse Bakoe niet in geslaagd goud te veroveren in het enkelspel. De 24-jarige Limburgse verloor zondag in de finale in drie sets van de 21-jarige Deense Line Kjaersfeldt (BWF 37). Het tweede reekshoofd haalde het na 48 minuten met 18-21, 21-19 en 21-9.

Lianne Tan had de vorige drie ontmoetingen met Kjaersfeldt verloren maar begon onbevangen aan de match. Ze kwam 10-5 voor en won de openingsset met 21-18. In de tweede set ging de jongere zus van Yuhan, die op zijn beurt in de kwartfinales van het mannentoernooi sneuvelde, na een goede start toch onderuit met 19-21. In de beslissende derde set was Kjaersfeldt een maat te groot voor Tan (21-9).

Lianne Tan moet dus vrede nemen met zilver, haar eerste medaille op een groot toernooi. De tandarts in opleiding bezorgt de Belgische delegatie een elfde plak. Het acrogymtrio Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor zorgde voor drie gouden medailles, ook judoka Charline Van Snick (-48 kg) won de hoofdprijs. Drie keer zilver was er (opnieuw in de acrogym) voor het duo Yana Vastavel en Solano Cassamajor. Brons ging naar judoka's Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg) en taekwondoka Si Mohamed Ketbi (-58 kg).

'Ik ben erg tevreden dat ik hier een medaille verover, en bovendien voor België. Natuurlijk wil je winnen als je in een finale staat. Maar ik heb met volle teugen genoten van deze week in Bakoe', reageerde de 24-jarige Tan. 'Ik begon erg goed aan de wedstrijd. Zij was misschien wat gespannen en maakte daardoor foutjes. Daarna trok ze haar niveau op. Ik stond wel 11-7 voor in de tweede set, maar in het badminton betekent dat niets. Gisteren (in de halve finale) keek ik tegen een 8-15 achterstand aan en heb ik toch gewonnen. Ik dacht bij die voorsprong helemaal niet aan de overwinning. Ik wilde gewoon zo goed mogelijk spelen.'

'In de derde set begon ik de vermoeidheid wat te voelen. Mijn benen reageerden niet meer zo snel. Ik ben toch blijven vechten opdat ik mezelf niets zou kunnen verwijten.' Dit mooie resultaat levert Lianne Tan wel geen enkel punt op voor de wereldranking. 'Dat is echt spijtig', zegt de zus van Yuhan, zelf kwartfinalist bij de mannen. 'Omdat ik enkele punten te weinig heb, mag ik ook niet naar het WK. Maar het doel blijft de Olympische Spelen in Rio. Ik ga er alles aan doen om mij te kwalificeren.' In 2012 was Lianne Tan er, net als broer Yuhan, bij op de Spelen in Londen. Met een zege en een nederlaag raakte ze niet door de groepsfase.

BMX - Elke Vanhoof komt ten val in finale

Elke Vanhoof is zondag na een val als zevende geëindigd in de finale van de BMX-competitie op de slotdag van de Europese Spelen in Bakoe. In de race met acht in het BMX Velopark schoot Vanhoof uitstekend uit de startblokken. Ze reed in een medaillepositie toen ze op een recht stuk na een contact met een tegenstander het evenwicht verloor en ten val kwam. Vanhoof kroop nog overeind maar moest tevreden zijn met de zevende plaats.

Het goud in deze olympische discipline ging naar de Deense Simone Christensen. Zij won in 37.074 voor de Française Magalie Pottier (37.287) en de Tsjechische Aneta Hladikova (37.891). Vanhoof kwam op 14 seconden van Christensen over de streep (in 51.360).

De 23-jarige Vanhoof was de laatste Belgische sporter die in actie kwam in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De Belgische delegatie verlaat de eerste editie van de Europese Spelen met elf medailles: vier keer goud en zilver en drie keer brons.

Het acrogymtrio Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor zorgde voor drie gouden medailles, ook judoka Charline Van Snick (-48 kg) pakte de hoofdprijs. Drie keer zilver was er (opnieuw in de acrogym) voor het duo Yana Vastavel en Solano Cassamajor én voor badmintonster Lianne Tan. Brons ging naar judoka's Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg) en taekwondoka Si Mohamed Ketbi (-58 kg).

Delegatieleider Gert Van Looy blikt tevreden terug

Op de slotdag van de eerste editie van de Europese Spelen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe heeft de Belgische delegatieleider Gert Van Looy zijn evaluatie van het evenement al klaar. 'We kunnen positief zijn', vertelde Van Looy zondag.

'Voor de olympische comités was dit een mooie ervaring. De atleten waren erg positief. De sportfederaties moeten hun balans opmaken en beslissen of ze mee op de kar willen springen, of niet. Als ze willen meedoen, moeten de Europese Spelen een belangrijke plaats op hun kalenders krijgen. In dat geval zullen de Spelen slagen en hebben ze een toekomst', aldus Van Looy. 'Voor elke sport waarin er tickets voor de Olympische Spelen van Rio te verdienen waren, zakten er toppers naar Bakoe af en dan merk je dat de media volgen. In de andere sporten was dat wat minder.'

Na het afhaken van Nederland als organisator van de Europese Spelen van 2019 oogt de toekomst van het evenement onzeker. Volgens Gert Van Looy is er een aanpassing van het concept nodig. 'Het is zeker niet nodig dat de Europese Spelen van het formaat van de Olympische Spelen worden. Het mag best wat kleiner, want anders vinden ze over enkele jaren geen landen meer om de organisatie op zich te nemen. Momenteel is het evenement te groot voor de West-Europese landen. Op dat vlak was het afhaken van Nederland zeker een slecht signaal. Voor landen zoals België en Nederland is de return van zo'n evenement redelijk klein in vergelijking met de investeringen. We weten nog niet wie de organisatie voor 2019 krijgt toegewezen, de beslissing wordt pas op de algemene vergadering van het EOC in november genomen. De namen van Rusland en Turkije circuleren alvast', besloot Van Looy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig