Ouders worden met hun kinderen herenigd, zwaargewonden buiten levensgevaar
Foto: Dominique Jauquet

Op de E40 in Middelkerke is vanmorgen een bus met Britse kinderen gekanteld. Daarbij is 1 persoon om het leven gekomen. Twee kinderen raakten zwaargewond. Alle kinderen werden door hun ouders opgehaald en naar huis gebracht. Zondagavond zal iedereen weer thuis zijn, behalve de zwaargewonden, die nog in het ziekenhuis blijven voor observatie. De E40 was rond 17 uur zondagavond opnieuw vrij.

De 23 personen die ongedeerd bleven, werden opgevangen in het zwembad van Middelkerke. Geleidelijk aan arriveerden de ouders die hun kinderen - en sommige van hun klasgenootjes - terug mee naar huis namen. Drie zwaargewonde slachtoffers, van wie twee kinderen, moeten nog in observatie blijven in de ziekenhuizen van Veurne en Brugge. Zij verkeren echter niet in levensgevaar.

Het ongeval gebeurde om 9.48 uur ter hoogte van kilometerpaal 29.2 in Slijpe bij Middelkerke, op de E40 richting Middelkerke. Een bus afkomstig uit Brentwood, in de buurt van Londen, geraakte in onduidelijke omstandigheden van de weg af. 34 van de 42 inzittenden zijn kinderen tussen 10 en 12 jaar oud. De Essex Brentwoord School was onderweg naar het Duitse pretpark Fantasialand.

'Dertien kinderen zijn ondertussen al met hun ouders naar huis teruggekeerd', aldus de burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele. Tien andere ouders zijn nog op weg richting Middelkerke. 'Dat betekent dat er momenteel nog vijftien mensen, onder wie elf kinderen, hier worden opgevangen. Met de schooldirectie, de ouders en de Britse ambassade wordt gekeken naar de best mogelijke oplossing.'

Voor wie niet terug kan vanavond, voorziet de gemeente plaatsen om te overnachten. Familieleden van de slachtoffers kunnen voor meer informatie terecht op een noodnummer (+32 9 241 89 32). Per twee kinderen wordt één maatschappelijk werker ingezet om hen te begeleiden.

Eén dodelijk slachtoffer

'Eén volwassene is bij het ongeval overleden', meldde Rommel-Opstaele. 'Voor het overige zijn 18 personen naar de ziekenhuizen in de buurt gebracht. Drie onder hen zijn zwaargewond: één volwassene en twee kinderen.' 

Momenteel is nog niet duidelijk of de eigenlijke bestuurder van de bus, dan wel de reserve-chauffeur om het leven kwam. Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge stuurde al een parketdeskundige ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval nader te onderzoeken.

Weg weer vrijgemaakt

Omdat de bus nog getakeld moest worden, is de E40 richting Jabbeke nog lange tijd versperd gebleven. Inmiddels is de weg opnieuw vrijgemaakt, maar er staat wel nog ongeveer veertig minuten file.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig