Grieks parlement stemt voor referendum
De Griekse premier Alexis Tsipras kreeg een staande ovatie na zijn speech. Foto: EPA

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met de organisatie van een referendum over het reddingsplan van de internationale kredietverleners.

Het voorstel werd goedgekeurd door 178 parlementsleden, er waren ook 120 nee-stemmen. De volksraadpleging zal op zondag 5 juli plaatsvinden.

Vóór de stemming had de Griekse premier Alexis Tsipras nog een toespraak voor het parlement gehouden. De premier liet verstaan dat hij ervan overtuigd is 'dat het Griekse volk ‘een grote neen’ zal zeggen tegen het ultimatum' van de internationale instellingen.

'Het referendum zal doorgaan, of de partners dat nu willen of niet', verklaarde Tsipras verder. Hij beklemtoonde ook dat niemand Griekenland uit de eurozone zal kunnen dwingen.

De Griekse regering is het niet eens met de hervormingen die de internationale instellingen willen opleggen, als voorwaarden voor een nieuw reddingsplan. Volgens de Griekse regering gaat het om asociale besparingsplannen die zullen zorgen voor een krimp van de economie.

Zaterdag besliste de eurogroep om het hulpprogramma voor Griekenland, dat volgende dinsdag 30 juni afloopt, niet te verlengen. Toch hield Tsipras vast aan het referendum over de hervormingsvoorstellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig