Steeds meer vrouwen vriezen eicellen in
Foto: Photo News

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen omdat ze nog niet meteen een kind willen, maar later misschien wel. Dat blijkt uit cijfers van het UZ Brussel..

Hippe bedrijven in het buitenland, zoals Facebook, promoten het bij hun jonge vrouwelijke werknemers: eicellen invriezen voor later gebruik, zodat ze eerst ‘carrière’ kunnen maken. De vraag neemt ook bij ons toe, maar de motieven zijn doorgaans anders: ‘Ik wilde eerst een goede relatie, dan pas kinderen. Maar dat ideaalbeeld lag niet op mijn pad, en de klok bleef tikken.’

Sinds 2009 aanvaardt het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel aanvragen van vrouwen die hun eicellen willen invriezen om niet-medische redenen.

In het eerste jaar werden bij 11 vrouwen eicellen weggenomen om in te vriezen vanwege een uitgestelde kinderwens, maar in 2014 waren het er al 86. Alles samen hebben 385 vrouwen zich bij het UZ Brussel gemeld.

Ook aan het UZ Gent en het Brusselse Erasmusziekenhuis kunnen vrouwen hun eicellen om niet-medische redenen laten invriezen, maar daar gaat het voorlopig nog om kleine aantallen.