Mogelijk ebola in ziekenhuis Groningen

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt in de loop van vrijdagmiddag een patiënt binnen gebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat meldt het UMCG. Vrijdag zullen direct testen worden uitgevoerd. De uitslagen daarvan zijn in de loop van zaterdag bekend.

De patiënt wordt in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend waar hij of zij vandaan komt en waar de mogelijke besmetting heeft plaatsgevonden. Het RIVM kan niet meer zeggen dan dat er een persoon naar het academisch ziekenhuis wordt gebracht die in een ebola-risicogebied is geweest en ziekteverschijnselen heeft. In zo’n geval wordt het zekere voor het onzekere genomen. Het afgelopen jaar is het diverse keren voorgekomen dat personen naar het ziekenhuis zijn gebracht met een verdenking van ebola, maar geen van hen bleek de ziekte te hebben.

Een team van artsen en verpleegkundigen staat klaar in beschermende kleding. Zij zijn maandenlang getraind voor de opvang van een patiënt met een mogelijke besmetting. Ook het arts en de verpleegkundige in de ambulance dragen speciale kleding, aldus een woordvoerder.

Het is de eerste keer dat er in Groningen iemand wordt opgenomen met een mogelijke besmetting. Het UMCG is een van de drie centra die zijn aangewezen als behandelcentrum voor mensen met ebola.