In de Tunesische badplaats Sousse is vrijdag een aanslag gepleegd op een toeristenhotel. Het Tunesische ministerie van Volksgezondheid heeft meegedeeld dat er volgens de laatste balans zeker 37 mensen omgekomen zijn en er 36 gewonden zijn gevallen.

De Tunesische autoriteiten meldden eerder dat er ook zeker een Belgisch slachtoffer viel, maar Buitenlandse Zaken kan dit niet bevestigen. Er zouden wel vier Belgen gewond zijn. 

De gewonden zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een koppel uit Namen en een koppel uit Verviers. België stuurt een team naar de hoofdstad Tunis om hulp te bieden aan onze landegenoten in het gebied. Er verblijven momenteel ongeveer 2.000 Belgische toeristen in de regio.

Intussen heeft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Charlie Flanagan gemeld dat bij de doden ook een Ierse vrouw is. Volgens Ierse media zou het gaan om een verpleegster van rond de vijftig. Flanagan kon niet zeggen of er nog meer slachtoffers zijn met de Ierse nationaliteit.

De aanslag

In de middag klonken op het strand bij twee luxehotels in Sousse schoten. Eén van de twee getroffen hotels is het Imperial Marhaba Hotel: een viersterrenhotel in het toeristische centrum van Sousse waar momenteel 51 Belgen logeerden. Touroperators repatriëren alle Belgische toeristen die momenteel in Tunesië verblijven.

Na de schoten op het strand sloten toeristen zichzelf op in hun kamer. 

Eén schutter gedood, tweede opgepakt

Op Twitter en Instagram circuleren foto's van mensen die doodgeschoten op het strand liggen. Verschillende toeristen spreken er van 'aanvallers die vanuit een boot naar het strand schoten'. 

Eén van de schutters, die gewapend was met een kalasjnikov, is op straat gedood door het veiligheidspersoneel. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat er twee schutters waren, maar kwam daar later op terug. Het zou gaan om een jonge student, die niet bekend was bij de autoriteiten. 

Slachtoffers bijna allemaal buitenlanders

Volgens een lokaal radiostation zijn bijna alle dodelijke slachtoffers van de aanval toeristen. De meesten van hen zouden Britten en Duitsers zijn, maar een bevestiging ontbreekt nog.

In het getroffen hotel logeerden volgens Radio 1 51 Belgen op het ogenblik van de aanval. Het is nog niet zeker of er onder hen slachtoffers zijn gevallen. Meer informatie over de repatriëring van Belgische toeristen kunt u hier terugvinden.

Sousse is een populaire badplaats in het Oosten van Tunesië aan de Middellandse Zee, die steeds meer in trek is bij Europese jongeren. Amper twee jaar geleden blies een zelfmoordterrorist zich op op het strand van één van de luxehotels aan de kust van Sousse. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken opent een crisiscentrum. Dat is telefonisch bereikbaar op 02 501 40 00.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in