‘Besparen op begeleiding verkrachters druist in tegen regeerakkoord’

Open Vld-senator Ann Brusseel heeft kritiek op de besparingen op de begeleiding van verkrachters en pedofielen. Volgens de Open Vld-politica zijn de besparingen ‘nefast’ en ‘druisen ze in tegen het regeerakkoord’.

Pedofielen en verkrachters die vrijkomen onder voorwaarden, moeten vaak een behandeling volgen om herval te voorkomen. Drie gewestelijke steuncentra in ons land helpen ze daarbij. Die hulp staat nu op de helling. Hun subsidies verminderen met 20 procent. Het steuncentrum in Brussel, dat jaarlijks een driehonderdtal zedendelinquenten opvolgt, dreigt daardoor eind deze maand zelfs de deuren te moeten sluiten. Dat schrijft De Standaard.

Open Vld-senator Ann Brusseel hekelt de besparingen. 'Ik begrijp dat de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het werk van de steuncentra waardeert, maar jammer genoeg wordt dit niet vertaald in voldoende middelen', zegt ze. Zij vreest dat de besparingen 'nefast' zullen zijn. Zo zullen er bijvoorbeeld minder zedendelinquenten vrijkomen onder voorwaarden omdat de begeleiding niet meer voorhanden is. 'Op die manier zullen meer daders gewoon hun straf uitzitten en bijgevolg zonder voorwaarde of enige begeleiding uiteindelijk vrij komen, wat het risico op recidive doet toenemen', aldus Brusseel.

Volgens Brusseel gaan de besparingen ook in tegen het regeerakkoord. 'Daarin staat zwart op wit dat verkrachtingen en partnergeweld prioritair moet worden aangepakt. Deze besparing staat hier haaks op. Het regeerakkoord wil juist extra inspanningen leveren in de strijd tegen verkrachtingen', zegt Brusseel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig