VRT: 'Ringlandlied is een actiemiddel voor een actiegroep'
Foto: yt

VRT zal het ringlandlied ‘Laat de mensen dansen’ niet op de rotatielijst zetten. Het lied, waarin artiesten het opnemen voor Ringland, zal niet worden afgespeeld op de radiozenders omdat de VRT onpartijdig moet blijven. 'Het lied is een actiemiddel voor een actiegroep in een actuele politieke discussie', zegt Hans Vangoethem, woordvoerder van de VRT.

Het lied ‘Laat de mensen dansen’ waarin Bart Peeters, Marcel Vanthilt, Slongs Dievanongs en andere artiesten een lans breken voor de overkapping van de Antwerpse Ring, komt niet in de rotatielijst van de VRT. Dat bevestigt de woordvoerder.

Eerder meldde Gerrit Keremans, muziekcoördinator van de VRT al dat ‘elk nummer dat een politiek standpunt inneemt onder de loep moet worden genomen’. Nu is beslist dat het nummer niet ‘neutraal’ is en dus niet zal worden afgespeeld. Tijdens de wekelijkse playlistvergadering werd beslist dat de VRT niet onpartijdig kan blijven door het nummer te spelen zonder context mee te geven. 

‘Geen politiek lied’

Eerder kwam er al onbegrip voor de eventuele beslissing om het lied niet op de radio af te spelen. ‘Dit is geen politiek lied’, zegt Bart Peeters, een van de initiatiefnemers. Ook Marcel Vanthilt begrijpt de terughoudendheid niet. ‘Ringland is geen initiatief van een politieke partij of een of andere gekleurde groepering. Het is een voorstel om de mobiliteit in en rond Antwerpen op te lossen’, zei Marcel Vanthilt. ‘We nemen een milieubewust standpunt in. Als je dat al politiek noemt, mag straks niets meer.’

‘Wij komen uit politiek heel verschillende hoeken’, voegt Bart Peeters toe. Hij wijst er voorts op dat politici zich voor een stuk achter Ringland scharen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig