Minstens achttien journalisten, vooral beschuldigd van lidmaatschap van de Moslimbroederschap van de afgezette president Mohammed Morsi, zitten in Egypte in de gevangenis. Dat zou een record zijn, aldus de journalistenorganisatie CPJ (Committee to Protect Journalists).
‘Van de achttien journalisten die op 1 juni (2015) achter de tralies zaten, werd meer dan een derde tot levenslang veroordeeld’, benadrukt de organisatie voor de verdediging van de pers, die haar basis in New York heeft.
Sinds hij het eerste democratisch verkozen staatshoofd van Egypte afzette, leidt gewezen legerchef Abdel Fattah al-Sissi een bewind dat volgens mensenrechtenorganisaties nog repressiever is dan dat van Hosni Moebarak. Moebarak werd in 2011 door een volksopstand van de macht verdreven, Al-Sissi werd in 2014 president van Egypte.
‘Het aantal Egyptische journalisten in de gevangenis is het hoogste sinds CPJ ze in 1990 begon te registreren’, verzekert de organisatie in een rapport dat op haar website staat. ‘Ze werden gearresteerd voor beschuldigingen gaande van het aanzetten tot geweld over deelname aan illegale betogingen tot lidmaatschap van verboden groepen’, aldus CPJ. De meesten van hen ‘werkten voor onlinemedia’.