Psychiater en zeven 'bottinekes' veroordeeld voor dood Jonathan Jacob
Jonathan Jacob. Foto: BELGA

In het dossier Jonathan Jacob zijn de psychiater en de directeur van de broeders Alexianen veroordeeld wegens schuldig verzuim. Zeven van de acht beschuldigde leden van Bijzondere Bijstandsteam (BBT) werden veroordeeld wegens onopzettelijke doding. Het andere lid en de commissaris van de politiezone Minos werden vrijgesproken.

De psychiater en de directeur van de broeders Alexianen uit het Antwerpse Boechout kregen elk zes maanden celstraf met uitstel. Zeven van de acht 'bottinekes', zoals de leden van het BBT ondertussen genoemd worden, kregen elk vier maanden, eveneens met uitstel. Het andere lid werd vrijgesproken omdat hij pas op het einde van de interventie erbij was gekomen.

 Het was een veroordeling bij verstek, want geen van de 11 beklaagden was aanwezig bij de uitspraak. Geen enkele van hen liet zich ook vertegenwoordigen door een advocaat. Allicht zullen de veroordeelden nu verzet aantekenen tegen de uitspraak. Wat betekent dat het proces opnieuw zal moeten worden gevoerd voor dezelfde rechtbank.

Acht 'bottinekes' van de Antwerpse lokale politie, een commisaris van de politiezone Minos (Mortsel), de directeur van de psychiatrische instelling van de broeders Alexianen uit Boechhout en een psychiater stonden terecht voor de rol die ze gespeeld hebben bij de dood van Jonathan Jacob (26) op 6 januari 2010.

Jacob werd die dag rond 8 uur door een patrouille van de politiezone Minos opgepikt aan een kruispunt in Borsbeek. De stoere bodybuilder was psychotisch en onder invloed van de amfetamines. De agenten namen hem mee naar het politiekantoor waar hij de hele vormiddag rustig op het bureau zat. Na overleg met het parket werd jacob gecolloqueerd en overgebracht naar de broeders Alexianen in Boechout. Daar weigerde Jacob in de isoleercel te gaan en gedroeg hij zich agressief. Daarop weigerde de instelling hem op te nemen. Eeen tweede poging mislukte even later opnieuw.

Terug in de politiecel in Mortsel, besloot het parket een dokter een kalmerende injectie te doen geven aan Jacob. Daarna zouden ze een derde poging doen om hem naar de psychiatrie over te brengen. Maar het liep verkeerd af. Acht BBT’ers die de cel van Jacob binnenvielen om hem in bedwang te houden tot de dokter een spuit kon geven, gebruikten zodanig veel geweld dat Jacob overleed.