REACTIES. Muziekwereld rouwt om dood Thé Lau
Thé Lau in 2014 op Pinkpop Foto: Reuters
Zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt verslagen gereageerd op het overlijden van Thé Lau.

'Je zag het overlijden van Thé Lau al heel lang aankomen, maar toch voelt het als een koude washand in je nek', zei zanger Rick De Leeuw, die ook enkele albums van The Scene produceerde, op Radio 1.

'Ik voel me verdoofd', klonk het bij Emilie Blom van Assendelft, de bassiste van The Scene, op Radio 1. 'Het zat eraan te komen, maar toch is het een enorme klap. We hebben bijna 30 jaar in The Scene gezeten. Dat is meer dan de helft van mijn leven. Wij waren familie van elkaar.' 'We hebben onze strubbelingen gehad, maar hij was een warm mens. We moeten vooral zijn enorme doorzettingsvermogen onthouden', aldus Blom van Assendelft nog.

'Wij hielden van zijn woorden, van zijn poëtische blik, van zijn liefde voor de liefde', zegt de Amsterdamse uitgever Lebowksi, die al zijn boeken uitgaf. 'Thé Lau was een man van welgekozen woorden. Wie zijn songteksten er op na leest, of wie goed luistert, wordt getroffen door een merkwaardige accuratesse. Grote zaken, zoals leven en dood, worden in drie keer vier zinnen, of vier keer drie zinnen, bij de strot gepakt, om niet meer los te laten.' Het was volgens de uitgeverij Thé's grote wens om naast een succesvolle carrière als muzikant 'ook in de literaire arena, als schrijver, een plek te vinden'.

Niet alleen in zijn thuisland Nederland, ook in Vlaanderen wordt de overleden zanger met lof overladen. dEUS-zanger Tom Barman, een persoonlijke vriend van Thé Lau, heeft het in een eerste reactie aan Belga over 'een van de beste singer-songwriters van de Lage Landen'. 'Thé heeft goed geleefd en heeft een fantastische vrouw en kinderen, dus ik denk wel dat hij goed voorbereid is heengegaan', vertelt Barman. 'We zijn een jaar of zes, zeven geleden goed bevriend geraakt, toen hij een plaat van ons wilde laten signeren en ik had verteld dat ik enkele van zijn nummers had gecoverd toen ik nog op straat optrad. Zo gaat dat vaak: je bent allebei verbaasd over de interesse van de ander voor jouw werk. Eigenlijk had hij het ook in het Engels moeten proberen, want hij kon het niveau van de Lage Landen ver overstijgen.'

Voor Bart Peeters, die als lid van The Radios nog mee op tour trok met The Scene, was hij 'een wonderlijk man' die met zijn muziek en teksten 'de code van de wereld heeft gekraakt'. 'Wat hij schreef, lijkt soms simpel, maar in de onderbouw zit zoveel meer', zegt Peeters in een reactie aan Belga. 'Liedjes zoals Rigoureus kunnen eigenlijk zowel over de dood als de liefde gaan, het is prachtig dat Thé dat kon en dat maakt hem ook zo belangrijk.'
Peeters omschrijft de muziekstijl van Thé Lau als gospelrock, omdat er zoveel predikanteninvloed aanwezig lijkt te zijn. 'Toen ik hem dat vertelde, zei Thé: 'Je hebt me ontmaskerd!'', vertelt hij. Peeters had Thé Lau nog moeten begeleiden tijdens de slotshow van Kom Op Tegen Kanker, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat Thé Lau te verzwakt bleek.

Ook Koen Wauters was erg geschrokken. 'Ik ben beginnen te wenen. Thé was een goede vriend. Hoe aangekondigd het ook is, ik was toch geschrokken. Hij heeft gelukkig op tijd gezegd 'nu is het een stap te ver, nu kom ik niet meer zingen'. Ik ben blij dat het laatste beeld dat we van hem hebben er een is waar hij goed performt. Ik beklaag het me heel erg dat we de vorige reeks optredens in het Sportpaleis geen nummer samen konden spelen. Het lukte niet met de agenda's. Maar dan het podium, zal ik met de nachten samen op stap herinneren. We zijn elkaar veel tegengekomen op festivals en gingen regelmatig samen een pint pakken. Een zalige man. Ik ben blij dat ik hem heb mogen kennen.'

Paul Michiels, die met Soulsister net als Thé Lau's band The Scene hoge toppen scheerde begin jaren negentig, roemt Thé Lau als 'een beminnelijke, lieve en toegankelijke man, ondanks zijn succes en populariteit'.

Tijdens zijn afscheidstournee kwam Thé Lau onder meer langs in de Ancienne Belgique in Brussel. 'Dat was een onbeschrijflijk moment, vooral omdat iedereen wist dat het het laatste concert zou zijn. Thé heeft het laatste eind van zijn leven met opgeheven hoofd en met een aanstekelijk optimisme doorgewandeld", zegt AB-programmator Isabelle Decallonne. 'Persoonlijk keek ik vroeger vooral heel erg op naar hem, maar we zijn later ook vrienden geworden via Yasmine, die zelf zes jaar geleden overleed. Ik heb Thé leren kennen als een 'crème' van een vent die nooit naast zijn schoenen liep.'

Het overlijden van Thé Lau haalde zelfs het Europees Parlement: de Nederlandse Eurocommissaris  Frans Timmermans stond er even stil bij het heengaan van zijn landgenoot.

 

 

Ook op Twitter stromen de reacties binnen. Zowel bekende als minder bekende mensen tonen hun medeleven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel wat mensen eren de zanger op Twitter met zinnen uit zijn nummers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in