Jamie Oliver heft belasting op frisdranken
Foto: Photo News

De Britse televisiekok Jamie Oliver gaat een frisdrankbelasting invoeren op alle suikerhoudende dranken die in zijn restaurants beschikbaar zijn. Oliver hoopt zo dat de Britse regering niet langer zal talmen om een soortgelijke maatregel in te voeren.

Wie gaat eten in een van de restaurants van Jamie Oliver zal voortaan tien pence (oftewel veertien eurocent) meer betalen voor een frisdrank. De extra inkomsten van deze frisdrankbelasting zal Oliver doorstorten naar een goed doel dat kinderen meer leert over gezonde voeding.

De Britse televisiekok voert de belasting naar eigen zeggen in om het gevaar van te veel suiker duidelijk te maken, maar het moet ook gezien worden als een aanmoediging voor de Britse overheid om zelf actie te ondernemen, zo vertelde hij de The Sunday Times.

Oliver lanceerde vorige maand ook al een rapsong met Ed Sheeran om Food Revolution Day te promoten, een campagne om kinderen bewust te maken van wat ze eten. ‘De ene helft van de wereld verhongert, terwijl de andere helft obees is’, luidt het onder meer in de tekst van het liedje.