West-Vlaanderen zet verder in op fietssnelwegen
Foto: ss

De provincie West-Vlaanderen wil een deel van de fietsroutes van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk omvormen tot fietssnelwegen. Dat zei gedeputeerde voor Mobiliteit Franky De Block (sp.a) woensdag bij de inhuldiging van het nieuwe fietspad tussen Waregem en Zulte, dat binnenkort deel uitmaakt van een fietssnelweg tussen Kortrijk en Antwerpen.

Voor de provincie zijn veilige fietsroutes essentieel om fietsverkeer aan te moedigen. ‘De aanleg van fietspaden op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk is dan ook de kern van het West-Vlaamse mobiliteitsbeleid. Dit netwerk van fietsroutes richt zich op de dagelijkse verplaatsingen naar het werk of naar school’, aldus De Block.

Kortrijk - Antwerpen

‘In de toekomst willen wij een volledig netwerk van fietssnelwegen uitbouwen tussen de steden in onze provincie.’ Het nieuwe fietspad tussen Waregem en Zulte is daar een voorbeeld van. Tegen 2018 moet het nieuwe traject deel uitmaken van de fietssnelweg tussen Kortrijk en Gent-Antwerpen.

De provincie stelde woensdag ook de publicatie ‘Fietssnelwegen in West-Vlaanderen’ voor. ‘De fietssnelwegen die hier voorgesteld worden, zijn een eerste selectie. Ze liggen op routes waar nu al veel functionele fietsers rijden of verwacht kunnen worden. Sommige fietspaden bestaan al, maar kunnen nog verbeterd worden, aan andere is nog veel werk. Op sommige locaties ontbreekt een kwaliteitsvolle verharding of ligt er zelfs nog helemaal geen fietspad’, zei de gedeputeerde. De brochure zal dus ook als instrument gebruikt worden om een draagvlak uit te bouwen voor fietssnelwegen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in