België paraat tegen de Russen
Foto: belgaimage
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil militairen, helikopters en F-16's leveren voor een snelle-interventiemacht aan de oostelijke Navo-grenzen.

Vandaag zal er een Navo-bijeenkomst zijn waarbij gesproken wordt over een snelle-interventiemacht, die moet binnen 48 uur ter plaatse zijn om op te treden tegen een buitenlandse dreiging. Daarna moet ze versterking krijgen van een grotere multinationale troepenmacht.

Duizend militairen

Vandeput zal op de bijeenkomst een voorstel doen van de Belgische bijdrage aan de 'flitsmacht'. In totaal moet de 'Very High Readiness Joint Task Force, zoals de interventiemacht voluit heet, 4.000 tot 5.000 man sterk zijn. Vandeput wil 1.000 duizend soldaten leveren aan de groep militairen die altijd paraat moeten staan. De soldaten zullen in die periode ook opgeroepen worden voor gezamenlijke oefeningen.

Russische grens

België wil enkele militairen afvaardigen naar een van de zes Nato Force Integration Units die in landen aan de Russische grens staan opgesteld sturen. Een van de militairen wordt naar het commandocentrum in Polen gestuurd.

In 2016 neemt Spanje de leiding over de flitsmacht. Hoeveel soldaten en toestellen er precies voor vrij moeten komen is nog onduidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig